Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety

Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety

Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Odcedź ciecierzycę, przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwom. Dopraw sol i pieprzem.

3.Ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor przez ok. 25-30 minut.

4.Posiekaj awokado na bardzo drobno, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Rozłóż na półmisku. Na wierzch ułóż ciecierzycę i posyp pokruszonym serem fata i szalotką.

5.Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz polej dodatkowym sokiem z limonki wedle uznania.


Składniki
  • 430g ciecierzycy w puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki świeżo wycisniętego soku z limonki
  • 60g sera feta, drobno pokruszony
  • 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
15minut
6osób
Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
Świetna sałatka przygotowana z marchewki, zielonej lub czerwonej kapusty, szalotki i majonezem. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka do każdego dania.
Sałatka z pomidorów i chleba
45minut
6osób
Sałatka z pomidorów i chleba
Sałatka na bazie świeżych i suszonych pomidorów, z grillowanym chlebem, ziołami i oliwą. Pyszny dodatek do obiadu lub jako osobne dania na lunch lub kolację.
Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym
30minut
4osoby
Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym
Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem i escarole z dodatkiem ciecierzycy, ziołowo-czosnkowym sosem winegret i parmezanem.
Pikantna sałatka z szalotek
10minut
4osoby
Pikantna sałatka z szalotek
Niezwykle prosta sałatka w stylu azjatyckim. Składa się zasadzie z jednego składnika - szalotki z kilkoma dodatkami. Fajny dodatek do mięs i ryb.