Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2.Odcedź ciecierzycę, przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwom. Dopraw sol i pieprzem.
3.Ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor przez ok. 25-30 minut.
4.Posiekaj awokado na bardzo drobno, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Rozłóż na półmisku. Na wierzch ułóż ciecierzycę i posyp pokruszonym serem fata i szalotką.
5.Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz polej dodatkowym sokiem z limonki wedle uznania.
Składniki
- 430g ciecierzycy w puszce
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 łyżeczki świeżo wycisniętego soku z limonki
- 60g sera feta, drobno pokruszony
- 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz