Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety

Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety

Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Odcedź ciecierzycę, przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwom. Dopraw sol i pieprzem.

3.Ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor przez ok. 25-30 minut.

4.Posiekaj awokado na bardzo drobno, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Rozłóż na półmisku. Na wierzch ułóż ciecierzycę i posyp pokruszonym serem fata i szalotką.

5.Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz polej dodatkowym sokiem z limonki wedle uznania.


Składniki
  • 430g ciecierzycy w puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki świeżo wycisniętego soku z limonki
  • 60g sera feta, drobno pokruszony
  • 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z arbuza z miętą i limonką
15minut
8osób
Sałatka z arbuza z miętą i limonką
Prosta i pyszna sałatka owocowa, idealna na upalne dni.
Sałatka ziemniaczana z gorczycą
45minut
4osoby
Sałatka ziemniaczana z gorczycą
Przepis na sałatkę z podsmażonymi ziemniakami oraz dodatkiem selera i szalotki, całość polana dressingiem na bazie octu ryżowego i sherry, syropu klonowego oraz gorczycy.
Sałatka z krewetkami, kamutem i fasolką szparagową na ciepło
1.5godziny
4osoby
Sałatka z krewetkami, kamutem i fasolką szparagową na ciepło
Oryginalna sałatka z pszenicą kamut, krewetkami, zieloną fasolką szparagową, szalotka i ziołami, podawana na ciepło.
Sałatka z grillowaną wołowiną z pomarańczami i chrupiącymi szalotkami
2.5godziny
4osoby
Sałatka z grillowaną wołowiną z pomarańczami i chrupiącymi szalotkami
Przepis na wyśmienitą sałatkę mięsno-warzywną z grillowanym stekiem, kawałkami pomarańczy, szalotką i zdrową zieleninką.