Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety

Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety

Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.Odcedź ciecierzycę, przełóż do miseczki i wymieszaj z oliwom. Dopraw sol i pieprzem.

3.Ciecierzycę rozłóż na blasze do pieczenia i piecz na złoty kolor przez ok. 25-30 minut.

4.Posiekaj awokado na bardzo drobno, dodaj sok z limonki i wymieszaj. Rozłóż na półmisku. Na wierzch ułóż ciecierzycę i posyp pokruszonym serem fata i szalotką.

5.Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz polej dodatkowym sokiem z limonki wedle uznania.


Składniki
  • 430g ciecierzycy w puszce
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 łyżeczki świeżo wycisniętego soku z limonki
  • 60g sera feta, drobno pokruszony
  • 2 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa." Alan D. Wolfelt

Powiązane przepisy sałatek

Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
15minut
1osoba
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
Pyszna i zdrowa salsa z świeżych warzyw. Znakomity dodatek do mięs i ryb.
Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
15minut
4osoby
Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
Pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem awokado i rzodkiewki, polana oryginalnym sosem z maślanki i śmietany.
Duszone marchewki z szalotką
45minut
2osoby
Duszone marchewki z szalotką
Połączenie słodkiej marchewki, szalotki i pomidora jest intrygujące, a skórka pomarańczowa i zioła dodają aromatu.