Sałatka z grillowaną wołowiną z pomarańczami i chrupiącymi szalotkami

Sałatka z grillowaną wołowiną z pomarańczami i chrupiącymi szalotkami

Przepis na wyśmienitą sałatkę mięsno-warzywną z grillowanym stekiem, kawałkami pomarańczy, szalotką i zdrową zieleninką.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na małej suchej patelni, na umiarkowanie dużym ogniu, upraż ziarna pieprzu i nasiona kolendry, często potrząsając patelnią, aż będą pachnące (około 1 minuty). Prażone ziarna pieprzu i nasiona kolendry wyjmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Za pomocą moździerza i tłuczka zetrzyj ziarna pieprzu i kolendrę.

2.Przesyp pieprz i kolendrę do dużego, plastikowego worka z możliwością wielokrotnego zamykania. Dodaj posiekany czosnek, 1/4 szklanki sosu sojowego i 1/4 szklanki cukru pudru. Włóż pokrojone steki i szczelnie zamknij torebkę, ostrożnie wyciskając jak najwięcej powietrza. Wsadź do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny.

3.W międzyczasie w średnim rondlu rozgrzej olej. Dodaj szalotki i smaż około 10 minut na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż będą złociste i chrupiące. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś szalotki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp solą i zostaw do ostygnięcia. Oleju nie wylewaj.

4.Obierz pomarańcze, ostrożnie usuwając cały gorzki biały miąższ. Pokrój pomarańcze na kawałki.

5.Rozpal grilla lub patelnie grillową. Wyjmij steki z worka i usuń z mięsa pozostałe przyprawy i czosnek. Grilluj steki na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. W przypadku średnio wysmażonego mięsa powinno wystarczyć około 10 minut. Przenieś steki na deskę do krojenia i zostaw na 15 minut.

6.W dużej misce wymieszaj świeży sok pomarańczowy, sok z limonki, ocet ryżowy, serrano chili, pozostałe 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę cukru pudru. Powoli wmieszaj z 1/2 szklanki oleju po smażeniu szalotki. Dopraw sos solą i pieprzem.

7.Dodaj kawałki pomarańczy, rukiew wodną i endywię kędzierzawą. Dopraw sałatkę solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Sałatkę przełóż na duże talerze.

8.Pokrój stek w poprzek i ułóż na sałatkach. Posyp chrupiącą szalotką i podawaj do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast rukwi i endywii możesz użyć dowolnej innej zieleniny.

Składniki
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 łyżki mielonego czosnku
  • 1/4 szklanki plus 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szklanki plus 1 łyżka cukru pudru
  • 650g steków wołowych, pokrojonych na grubość ok. 2,5 - 3 cm
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 duże szalotki, cienko pokrojone
  • sól
  • 2 pomarańcze
  • 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 serrano chili, mielone
  • świeżo zmielony pieprz
  • 170g rukwi wodnej, usunięte grube łodygi
  • 170g endywii kędzierzawej, pokrojonej na kawałki
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy sałatek

Azjatycka surówka z grillowanym kurczakiem
45minut
2osoby
Azjatycka surówka z grillowanym kurczakiem
Pyszna sałatka w stylu azjatyckim z grillowanym kurczakiem, warzywami i pastą miso z dodatkami. Warto spróbować.
Sałatka z awokado i kapustą
30minut
6osób
Sałatka z awokado i kapustą
Świetna i bardzo zdrowa sałatka z kapusty, awokado, szalotki i dodatkiem wielu innych ziół i warzyw oraz dresingiem w stylu azjatyckim.
Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
15minut
6osób
Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
Świetna sałatka przygotowana z marchewki, zielonej lub czerwonej kapusty, szalotki i majonezem. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka do każdego dania.
Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką
1.5godziny
6osób
Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką
Sałatka na bogato z burakami, czerwoną kapustą, orzechami nerkowca z sezamem i sosem klonowym oraz dressingiem na bazie pasty tahini i limonki.