Sałatka z grillowaną wołowiną z pomarańczami i chrupiącymi szalotkami
Przepis na wyśmienitą sałatkę mięsno-warzywną z grillowanym stekiem, kawałkami pomarańczy, szalotką i zdrową zieleninką.
1.Na małej suchej patelni, na umiarkowanie dużym ogniu, upraż ziarna pieprzu i nasiona kolendry, często potrząsając patelnią, aż będą pachnące (około 1 minuty). Prażone ziarna pieprzu i nasiona kolendry wyjmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia. Za pomocą moździerza i tłuczka zetrzyj ziarna pieprzu i kolendrę.
2.Przesyp pieprz i kolendrę do dużego, plastikowego worka z możliwością wielokrotnego zamykania. Dodaj posiekany czosnek, 1/4 szklanki sosu sojowego i 1/4 szklanki cukru pudru. Włóż pokrojone steki i szczelnie zamknij torebkę, ostrożnie wyciskając jak najwięcej powietrza. Wsadź do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny.
3.W międzyczasie w średnim rondlu rozgrzej olej. Dodaj szalotki i smaż około 10 minut na umiarkowanym ogniu, często mieszając, aż będą złociste i chrupiące. Za pomocą łyżki cedzakowej przenieś szalotki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Posyp solą i zostaw do ostygnięcia. Oleju nie wylewaj.
4.Obierz pomarańcze, ostrożnie usuwając cały gorzki biały miąższ. Pokrój pomarańcze na kawałki.
5.Rozpal grilla lub patelnie grillową. Wyjmij steki z worka i usuń z mięsa pozostałe przyprawy i czosnek. Grilluj steki na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu. W przypadku średnio wysmażonego mięsa powinno wystarczyć około 10 minut. Przenieś steki na deskę do krojenia i zostaw na 15 minut.
6.W dużej misce wymieszaj świeży sok pomarańczowy, sok z limonki, ocet ryżowy, serrano chili, pozostałe 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę cukru pudru. Powoli wmieszaj z 1/2 szklanki oleju po smażeniu szalotki. Dopraw sos solą i pieprzem.
7.Dodaj kawałki pomarańczy, rukiew wodną i endywię kędzierzawą. Dopraw sałatkę solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Sałatkę przełóż na duże talerze.
8.Pokrój stek w poprzek i ułóż na sałatkach. Posyp chrupiącą szalotką i podawaj do zjedzenia.
Zamiast rukwi i endywii możesz użyć dowolnej innej zieleniny.
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżki mielonego czosnku
- 1/4 szklanki plus 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/4 szklanki plus 1 łyżka cukru pudru
- 650g steków wołowych, pokrojonych na grubość ok. 2,5 - 3 cm
- 2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 duże szalotki, cienko pokrojone
- sól
- 2 pomarańcze
- 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 serrano chili, mielone
- świeżo zmielony pieprz
- 170g rukwi wodnej, usunięte grube łodygi
- 170g endywii kędzierzawej, pokrojonej na kawałki