Azjatycka surówka z grillowanym kurczakiem
Pyszna sałatka w stylu azjatyckim z grillowanym kurczakiem, warzywami i pastą miso z dodatkami. Warto spróbować.
1.Przygotuj pastę. W miseczce dokładnie wymieszaj imbir, pastę miso, czosnek, sos chili, cukier, olej sezamowy i 1,5 łyżeczki soku z limonki. Powinno powstać około 4 łyżki pasty.
2.Rozpal grill (lub użyj grillowej patelni). Zrób nacięcia o głębokości 0,5cm w udkach kurczaka. W misce wymieszaj 2 łyżki pasty z 2 łyżkami oleju roślinnego i rozprowadź na całym kurczaku. Grilluj kurczaka na dużym ogniu, aż będzie upieczony. Odłóż na chwile do ostygnięcia, a następnie pokrój kurczaka w paski.
3.W międzyczasie zagotuj w małym rondlu osoloną wodę. Wsyp groszek śnieżny i blanszuj przez 1 minutę. Odcedź i opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz. Pokrój na pół wzdłuż.
4.W dużej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki pasty z pozostałym sokiem z limonki i pozostałymi 2 łyżkami oleju roślinnego. Dopraw solą do smaku. Dodaj groszek śnieżny, szalotki, mix kapusty i marchewki oraz kurczaka. Wymieszaj i podawaj do zjedzenia.
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
- 1 łyżka pasty miso
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka chińskiego sos chili
- 1 łyżeczka jasnobrązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżeczki świeżego soku z limonki
- 1/2kg udek z kurczaka bez skóry i kości
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 120g groszku śnieżnego
- 2 szalotki, pokrojone w cienkie paski
- 300g mieszanki z posiekanej kapusty białej, czerwonej oraz marchewki
- sól