Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami

Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami

Oryginalna sałatka z kuskusem oraz marynowaną w occie i oliwie papryką z dodatkiem fasoli cannellini i oliwkami oraz ziołami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na dużym ogniu. Wsyp pokrojone papryki i 1/2 łyżeczki soli i smaż przez 7 do 9 minut, często mieszając, aż papryka zmięknie i zacznie czernieć na brzegach.

2.W dużym słoiku z szerokim otworem wymieszaj ocet, czosnek, cukier, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Delikatnie zamieszaj ocet w słoiku. Włóż ostrą paprykę do słoika i obróć kilka razy, aby warzywa zostały pokryte mieszanką octu. Odstaw na 30 minut, obracając paprykę raz lub dwa razy. Posiekaj bazylię i dodaj ją wraz z 1/2 szklanki oliwy z oliwek do słoika. Dobrze wymieszaj i pozostaw mieszankę jeszcze przez co najmniej 30 minut.

3.Zagotuj średni garnek osolonej wody i ugotuj kuskus. do miękkości. Odcedź i spłucz w zimnej wodzie. Odczekaj, aż nadmiar wody spłynie, a kuskus całkowicie wyschnie. Przenieś kuskus do dużej miski i zamieszaj.

4.Zamieszaj paprykę w słoiku z octem i oliwą, a następnie za pomocą szczypiec przenieś warzywa do miski z kuskuesm, pozwalając, aby nadmiar octu i oleju spłynął do słoika. Zachowaj pozostałą mieszankę octu z olejem.

5.Dodaj fasolę, oliwki, rodzynki (opcjonalnie) i nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie) oraz 1/4 łyżeczki soli i delikatnie wymieszaj. Sałatkę delikatnie polej mieszanką octu i oliwy pozostałą w słoiku po papryce.

6.Dodaj drobno posiekaną bazylię i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełóż do miski, udekoruj listkami bazylii i pietruszki, a następnie podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 3 duże czerwone, żółte i/lub pomarańczowe papryki, wydrążone, posiekane i pokrojone w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 duże ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1 i 1/2 szklanki suszonego kuskusu perłowego
  • 1 i 3/ 4 szklanki fasoli cannellini w puszce, wypłukana i odsączona
  • 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy sałatek

Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami
30minut
8osób
Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami
Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z ciecierzycą, oliwkami, sosem winegret i ziołami. Świetna opcja na wszelkie przyjęcia lub święta.
Penne z oliwkami, kaparami i fetą
15minut
6osób
Penne z oliwkami, kaparami i fetą
Pyszna i pożywna sałatka makaronowo-warzywana z papryką, oliwkami, kaparami i serem fetą.
Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami
15minut
6osób
Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami
Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
15minut
1osoba
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
Pyszna i zdrowa salsa z świeżych warzyw. Znakomity dodatek do mięs i ryb.