Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami
Oryginalna sałatka z kuskusem oraz marynowaną w occie i oliwie papryką z dodatkiem fasoli cannellini i oliwkami oraz ziołami.
1.Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na dużym ogniu. Wsyp pokrojone papryki i 1/2 łyżeczki soli i smaż przez 7 do 9 minut, często mieszając, aż papryka zmięknie i zacznie czernieć na brzegach.
2.W dużym słoiku z szerokim otworem wymieszaj ocet, czosnek, cukier, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Delikatnie zamieszaj ocet w słoiku. Włóż ostrą paprykę do słoika i obróć kilka razy, aby warzywa zostały pokryte mieszanką octu. Odstaw na 30 minut, obracając paprykę raz lub dwa razy. Posiekaj bazylię i dodaj ją wraz z 1/2 szklanki oliwy z oliwek do słoika. Dobrze wymieszaj i pozostaw mieszankę jeszcze przez co najmniej 30 minut.
3.Zagotuj średni garnek osolonej wody i ugotuj kuskus. do miękkości. Odcedź i spłucz w zimnej wodzie. Odczekaj, aż nadmiar wody spłynie, a kuskus całkowicie wyschnie. Przenieś kuskus do dużej miski i zamieszaj.
4.Zamieszaj paprykę w słoiku z octem i oliwą, a następnie za pomocą szczypiec przenieś warzywa do miski z kuskuesm, pozwalając, aby nadmiar octu i oleju spłynął do słoika. Zachowaj pozostałą mieszankę octu z olejem.
5.Dodaj fasolę, oliwki, rodzynki (opcjonalnie) i nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie) oraz 1/4 łyżeczki soli i delikatnie wymieszaj. Sałatkę delikatnie polej mieszanką octu i oliwy pozostałą w słoiku po papryce.
6.Dodaj drobno posiekaną bazylię i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełóż do miski, udekoruj listkami bazylii i pietruszki, a następnie podawaj do zjedzenia.
- 3 duże czerwone, żółte i/lub pomarańczowe papryki, wydrążone, posiekane i pokrojone w cienkie plasterki
- oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 duże ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
- 1 i 1/2 szklanki suszonego kuskusu perłowego
- 1 i 3/ 4 szklanki fasoli cannellini w puszce, wypłukana i odsączona
- 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii + kilka do dekoracji
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz