Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami

Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami

Oryginalna sałatka z kuskusem oraz marynowaną w occie i oliwie papryką z dodatkiem fasoli cannellini i oliwkami oraz ziołami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej 2 łyżki oliwy na dużej patelni na dużym ogniu. Wsyp pokrojone papryki i 1/2 łyżeczki soli i smaż przez 7 do 9 minut, często mieszając, aż papryka zmięknie i zacznie czernieć na brzegach.

2.W dużym słoiku z szerokim otworem wymieszaj ocet, czosnek, cukier, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu. Delikatnie zamieszaj ocet w słoiku. Włóż ostrą paprykę do słoika i obróć kilka razy, aby warzywa zostały pokryte mieszanką octu. Odstaw na 30 minut, obracając paprykę raz lub dwa razy. Posiekaj bazylię i dodaj ją wraz z 1/2 szklanki oliwy z oliwek do słoika. Dobrze wymieszaj i pozostaw mieszankę jeszcze przez co najmniej 30 minut.

3.Zagotuj średni garnek osolonej wody i ugotuj kuskus. do miękkości. Odcedź i spłucz w zimnej wodzie. Odczekaj, aż nadmiar wody spłynie, a kuskus całkowicie wyschnie. Przenieś kuskus do dużej miski i zamieszaj.

4.Zamieszaj paprykę w słoiku z octem i oliwą, a następnie za pomocą szczypiec przenieś warzywa do miski z kuskuesm, pozwalając, aby nadmiar octu i oleju spłynął do słoika. Zachowaj pozostałą mieszankę octu z olejem.

5.Dodaj fasolę, oliwki, rodzynki (opcjonalnie) i nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie) oraz 1/4 łyżeczki soli i delikatnie wymieszaj. Sałatkę delikatnie polej mieszanką octu i oliwy pozostałą w słoiku po papryce.

6.Dodaj drobno posiekaną bazylię i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Przełóż do miski, udekoruj listkami bazylii i pietruszki, a następnie podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 3 duże czerwone, żółte i/lub pomarańczowe papryki, wydrążone, posiekane i pokrojone w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 duże ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1 i 1/2 szklanki suszonego kuskusu perłowego
  • 1 i 3/ 4 szklanki fasoli cannellini w puszce, wypłukana i odsączona
  • 1/2 szklanki oliwek pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii + kilka do dekoracji
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Podobne przepisy sałatek

Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
15minut
4osoby
Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Ta wyśmienita sałatka rodem z Włoch, to idealny wybór na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.
Sałatka grecka z musem feta
1godzina
4osoby
Sałatka grecka z musem feta
Pyszna i zdrowa sałatka grecka, zawierająca typowe składniki, takie jak pomidory, oliwki oraz ser feta w nieco innym wydaniu. Warto sprawdzić i spróbować.
Sałatka z kurczakiem z ogórkiem, czerwoną papryką i sosem miodowo-musztardowym
30minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem z ogórkiem, czerwoną papryką i sosem miodowo-musztardowym
Zdrowa sałatka z warzywami i gotowanym kurczakiem, wymieszana w sosie na bazie musztardy, miodu, majonezu, soku z limonki i oliwy z oliwek.