Sałatka z jarmużem, jabłkami, pancettą i orzeszkami pekan
Świetny pomysł na oryginalną sałatkę z jarmużem, jabłkami, karmelizowanymi orzeszkami pekan, boczkiem pancetta, z dodatkiem przypraw, szczypiorku, estragonu, octu, syropu klonowego oraz sera pecorino.
1.Rozgrzej piekarnik do 350°C.
2.W misce zalej orzechy wodą. Przełóż na sitko i wytrząśnij wodę. W innej misce wymieszaj cukier puder, pieprz cayenne i 1,5 łyżeczki soli. Wsyp orzechy pekan i wymieszaj. Przełożyć na sito i strzep nadmiar posypki.
3.Ułóż orzechy pekan na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10 do 12 minut, aż cukier lekko się skarmelizuje, a orzechy będą złote.
4.Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pancettę. Smaż 6 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż pancetta się zrumieni.
5.Do miski odlej odrobinę tłuszczu do dużej miski. Wlej ocet, solankę kaparową i syrop klonowym. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
6.Dodaj jabłka, radicchio, jarmuż, szczypiorek, estragon i pecorino. Wymieszaj.
7.Ułóż sałatkę na talerzach i posyp orzechami pekan oraz pancettą.
- 2 szklanki orzechów pekan
- 1/2 szklanki cukru puder
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 170g pokrojonej w kostkę pancetty
- 1/4 szklanki octu winnego
- 2 łyżki solanki kaparowej (ze słoika kaparów)
- 3 łyżki czystego syropu klonowego
- 2 jabłka, pokrojone w pałeczki
- 1 duża główka radicchio, posiekana
- 220g jarmużu, łodygi wyrzucone, liście drobno posiekane
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- 60g posiekanego sera pecorino
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól