Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi
Oryginalna sałatka z rukolą, sałatą radicchio i jabłkami, posypana prażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem maślankowym. Naprawdę warto spróbować.
1.Przygotowujemy sos Wymieszaj drobno posikaną szalotkę, sok z cytryny i 1/2 łyżeczki soli w małej misce i odstaw na 5 minut. Następnie wymieszaj crème fraîche i maślankę oraz majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
2.Ustaw blachę na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 190ºC.
3.Rozłóż orzechy włoskie na blasze i podpiecz je, mieszając raz lub dwa razy, aż lekko się zrumienią (8 do 10 minut). Gdy orzechy lekko ostygną, połowę z nich pokrusz na drobniejsze kawałki, a następnie wsyp orzechy do miski i wymieszaj je z oliwą z oliwek oraz dużą szczyptą soli.
4.Pokrój jabłka na plasterki i włóż je do dużej salaterki lub głębokiej miski. Jabłka oblej połową maślankowego dressingu, a następnie połóż na nie rukolę, sałatę radicchio i miętę. Polej pozostałym sosem.
5.Posyp sałatkę prażonymi orzechami włoskimi (zarówno pokruszonymi, jak i całymi).
- 220g rukoli, umyta i odwirowana
- 2 jabłka (najlepiej Gala, Fuji lub Pink Lady)
- 1 średnia główka sałaty radicchio, umyta i pokrojona na kawałki
- 1 szklanka małych świeżych listków mięty, umyte i odwirowane
- 1 średnia szalotka, drobno pokrojona
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/4 szklanki śmietany crème fraîche
- 1/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki majonezu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól