Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi

Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi

Oryginalna sałatka z rukolą, sałatą radicchio i jabłkami, posypana prażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem maślankowym. Naprawdę warto spróbować.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przygotowujemy sos Wymieszaj drobno posikaną szalotkę, sok z cytryny i 1/2 łyżeczki soli w małej misce i odstaw na 5 minut. Następnie wymieszaj crème fraîche i maślankę oraz majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2.Ustaw blachę na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 190ºC.

3.Rozłóż orzechy włoskie na blasze i podpiecz je, mieszając raz lub dwa razy, aż lekko się zrumienią (8 do 10 minut). Gdy orzechy lekko ostygną, połowę z nich pokrusz na drobniejsze kawałki, a następnie wsyp orzechy do miski i wymieszaj je z oliwą z oliwek oraz dużą szczyptą soli.

4.Pokrój jabłka na plasterki i włóż je do dużej salaterki lub głębokiej miski. Jabłka oblej połową maślankowego dressingu, a następnie połóż na nie rukolę, sałatę radicchio i miętę. Polej pozostałym sosem.

5.Posyp sałatkę prażonymi orzechami włoskimi (zarówno pokruszonymi, jak i całymi).


Składniki
  • 220g rukoli, umyta i odwirowana
  • 2 jabłka (najlepiej Gala, Fuji lub Pink Lady)
  • 1 średnia główka sałaty radicchio, umyta i pokrojona na kawałki
  • 1 szklanka małych świeżych listków mięty, umyte i odwirowane
  • 1 średnia szalotka, drobno pokrojona
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1/4 szklanki śmietany crème fraîche
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare