Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką
Sałatka na bogato z burakami, czerwoną kapustą, orzechami nerkowca z sezamem i sosem klonowym oraz dressingiem na bazie pasty tahini i limonki.
1.Włóż buraki do rondla z wystarczającą ilością wody, aby je przykryć. Dolej ocet, dodaj czosnek, liść laurowy, 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Zmniejszyć ogień i duś przez 35 do 50 minut pod częściowym przykryciem, aż buraki będą miękkie. Ostudź buraki i obierz.
2.Do miski zetrzyj buraki na tarce o dużych otworach i odstaw na bok.
3.W średniej misce wymieszaj syrop klonowy i 1/4 łyżeczki soli. Podgrzej średnią patelnię na średnim ogniu. Dodaj orzechy nerkowca i smaż około 4 minut do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Dodaj nasiona sezamu i smaż przez 30 do 60 sekund.
4.Szybko przesyp orzechy nerkowca i sezam do miski z syropem klonowym i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę orzechową z powrotem na patelnię i smaż około 60 sekund, ciągle mieszając, aż klonowa powłoka stanie się lekko złota i pachnąca. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i całkowicie ostudź. Posiekaj tak, aby uzyskać około 1/2 szklanki.
5.W miseczce wymieszaj sok z limonki, czosnek, kminek, 1 i 1/4 łyżeczki soli, płatki czerwonej papryki i brązowy cukier. Odstaw na 10 minut. Dodaj tahini i 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością wody.
6.Włóż buraki do około 1/4 szklanki sosu i wymieszaj aby równomiernie się pokryły.
7.W dużej misce wymieszaj kapustę, szalotki, miętę i sezam. Wymieszaj z kolejną 1/4 szklanki dressingu. Dodaj buraki i ponownie wymieszaj. Dopraw solą do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej dressingu.
8.Przed podaniem dodaj posiekane orzechy nerkowca i wymieszaj. Surówkę przenieś do płytkiej miski i posyp obficie sezamem, orzechami nerkowca i dodatkowymi listkami mięty. Podawaj z dodatkowym dressingiem do polania.
- 400g buraków czerwonych, przycięte wierzchołki
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku , przycięte i przekrojone na pół
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- 4 łyżeczki czarnego lub białego sezamu
- 1/4 szklanki soku z limonki
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 3/4 łyżeczki mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki pasty tahini
- 5 szklanek posiekanej czerwonej kapusty
- 2 do 3 szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 łyżki drobno posiekanych liści świeżej mięty
- 1 łyżka nasion sezamu czarnego lub białego
- sól