Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką

Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką

Sałatka na bogato z burakami, czerwoną kapustą, orzechami nerkowca z sezamem i sosem klonowym oraz dressingiem na bazie pasty tahini i limonki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż buraki do rondla z wystarczającą ilością wody, aby je przykryć. Dolej ocet, dodaj czosnek, liść laurowy, 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Zmniejszyć ogień i duś przez 35 do 50 minut pod częściowym przykryciem, aż buraki będą miękkie. Ostudź buraki i obierz.

2.Do miski zetrzyj buraki na tarce o dużych otworach i odstaw na bok.

3.W średniej misce wymieszaj syrop klonowy i 1/4 łyżeczki soli. Podgrzej średnią patelnię na średnim ogniu. Dodaj orzechy nerkowca i smaż około 4 minut do uzyskania złotego koloru, często mieszając. Dodaj nasiona sezamu i smaż przez 30 do 60 sekund.

4.Szybko przesyp orzechy nerkowca i sezam do miski z syropem klonowym i dokładnie wymieszaj. Przełóż mieszankę orzechową z powrotem na patelnię i smaż około 60 sekund, ciągle mieszając, aż klonowa powłoka stanie się lekko złota i pachnąca. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i całkowicie ostudź. Posiekaj tak, aby uzyskać około 1/2 szklanki.

5.W miseczce wymieszaj sok z limonki, czosnek, kminek, 1 i 1/4 łyżeczki soli, płatki czerwonej papryki i brązowy cukier. Odstaw na 10 minut. Dodaj tahini i 2 łyżki wody i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńczyć większą ilością wody.

6.Włóż buraki do około 1/4 szklanki sosu i wymieszaj aby równomiernie się pokryły.

7.W dużej misce wymieszaj kapustę, szalotki, miętę i sezam. Wymieszaj z kolejną 1/4 szklanki dressingu. Dodaj buraki i ponownie wymieszaj. Dopraw solą do smaku i w razie potrzeby dodaj więcej dressingu.

8.Przed podaniem dodaj posiekane orzechy nerkowca i wymieszaj. Surówkę przenieś do płytkiej miski i posyp obficie sezamem, orzechami nerkowca i dodatkowymi listkami mięty. Podawaj z dodatkowym dressingiem do polania.


Składniki
  • 400g buraków czerwonych, przycięte wierzchołki
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku , przycięte i przekrojone na pół
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 4 łyżeczki czarnego lub białego sezamu
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki pasty tahini
  • 5 szklanek posiekanej czerwonej kapusty
  • 2 do 3 szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 łyżki drobno posiekanych liści świeżej mięty
  • 1 łyżka nasion sezamu czarnego lub białego
  • sól
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z burakami, serem feta i ziołami
1godzina
4osoby
Sałatka z burakami, serem feta i ziołami
Pyszna sałatka składająca się z czterech składników: buraków, fety, ziół i bardzo prostego vinaigrette. Cztery żywioły spotykają się na talerzu dopiero w ostatniej chwili.