Sałatka puntarelle z pieczonymi buraczkami i cytrusami
Zdrowa i pyszna sałatka na bazie puntarelle z pieczonymi buraczkami i cytrusami. Oryginalne danie, które zachwyci Twoich gości.
1.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dużej blasze do pieczenia ułóż buraki, skrop 2 łyżkami oliwy i piecz 30 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, aż buraki będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 15 minut do ostygnięcia. Usuń skórki z buraków i pokrój je na połówki lub ćwiartki. Przełóż do średniej miski. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy i 1/4 łyżeczki soli. Odłóż na bok.
2.Podczas pieczenia buraków pokrój 1 cytrynę na pół w poprzek; usuń i wyrzuć nasiona. Cytrynę drobno posiekaj i włóż do małej miski. Wymieszaj z pozostałymi 2 łyżeczkami soli. Odstaw na 15 minut.
3.Dodaj czosnek, miód, musztardę, pieprz i pozostałe 1/2 szklanki oliwy. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny do 1/4 szklanki. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z posiekaną mieszanką cytrynową; zachowaj pozostałe 2 łyżki soku z cytryny.
4.Usuń i wyrzuć zewnętrzne liście puntarelle, zachowując kilka mniejszych listków do dekoracji. Pokrój główkę puntarelle na pojedyncze łodygi. Pokrój każdą łodygę puntarelle na pół wzdłuż. Cienko pokrój każdy puntarelle na pół w poprzek na paski o średnicy od 5 do 8 cm.
5.Wrzuć paski puntarelle do miski wypełnionej lodowatą wodą. Dodaj pozostał 2 łyżki soku z cytryny. Mocz przez 1 godzinę, a następnie odcedź i osusz. Przełóż do suchej dużej miski.
6.Wsyp posiekaną pietruszkę, koperek, miętę, estragon i zachowane zewnętrzne liście puntarelle. Polej 2 łyżkami dressingu cytrynowego i wymieszaj.
7.Rozłóż kawałki cytrusów i pieczone buraki dużym talerzu do podawania. Ułóż równomiernie puntarelle. Skrop pozostałym dressingiem cytrynowym.
8.Posyp ricottą salatą i podawaj do zjedzenia.
- 700g młodych buraków
- 0,5 szklanki + 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2,25 łyżeczki soli
- 2 cytryny
- 2 średnie ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 główka puntarelle (około 500 - 600g)
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
- 2 szklanki kawałków cytrusów (np. z czerwonych pomarańczy i grejpfruta)
- 60g sera ricotta salata, pokrojony