Sałatka puntarelle z pieczonymi buraczkami i cytrusami

Sałatka puntarelle z pieczonymi buraczkami i cytrusami

Zdrowa i pyszna sałatka na bazie puntarelle z pieczonymi buraczkami i cytrusami. Oryginalne danie, które zachwyci Twoich gości.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dużej blasze do pieczenia ułóż buraki, skrop 2 łyżkami oliwy i piecz 30 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, aż buraki będą miękkie. Wyjmij z piekarnika i zostaw na 15 minut do ostygnięcia. Usuń skórki z buraków i pokrój je na połówki lub ćwiartki. Przełóż do średniej miski. Wymieszaj z 1 łyżką oliwy i 1/4 łyżeczki soli. Odłóż na bok.

2.Podczas pieczenia buraków pokrój 1 cytrynę na pół w poprzek; usuń i wyrzuć nasiona. Cytrynę drobno posiekaj i włóż do małej miski. Wymieszaj z pozostałymi 2 łyżeczkami soli. Odstaw na 15 minut.

3.Dodaj czosnek, miód, musztardę, pieprz i pozostałe 1/2 szklanki oliwy. Wyciśnij sok z pozostałej cytryny do 1/4 szklanki. Wymieszaj 2 łyżki soku z cytryny z posiekaną mieszanką cytrynową; zachowaj pozostałe 2 łyżki soku z cytryny.

4.Usuń i wyrzuć zewnętrzne liście puntarelle, zachowując kilka mniejszych listków do dekoracji. Pokrój główkę puntarelle na pojedyncze łodygi. Pokrój każdą łodygę puntarelle na pół wzdłuż. Cienko pokrój każdy puntarelle na pół w poprzek na paski o średnicy od 5 do 8 cm.

5.Wrzuć paski puntarelle do miski wypełnionej lodowatą wodą. Dodaj pozostał 2 łyżki soku z cytryny. Mocz przez 1 godzinę, a następnie odcedź i osusz. Przełóż do suchej dużej miski.

6.Wsyp posiekaną pietruszkę, koperek, miętę, estragon i zachowane zewnętrzne liście puntarelle. Polej 2 łyżkami dressingu cytrynowego i wymieszaj.

7.Rozłóż kawałki cytrusów i pieczone buraki dużym talerzu do podawania. Ułóż równomiernie puntarelle. Skrop pozostałym dressingiem cytrynowym.

8.Posyp ricottą salatą i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 700g młodych buraków
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2,25 łyżeczki soli
  • 2 cytryny
  • 2 średnie ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 0,25 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 główka puntarelle (około 500 - 600g)
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego estragonu
  • 2 szklanki kawałków cytrusów (np. z czerwonych pomarańczy i grejpfruta)
  • 60g sera ricotta salata, pokrojony
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
15minut
2osoby
Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
Ciekawa sałatka z pomidorkami, serem feta, ostrą papryczką i konserwową cytryną. Znakomicie nadaje się jako dodatek do dań z grilla.
Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką
1.5godziny
6osób
Sałatka z buraków i czerwonej kapusty z dressingiem tahini z limonką
Sałatka na bogato z burakami, czerwoną kapustą, orzechami nerkowca z sezamem i sosem klonowym oraz dressingiem na bazie pasty tahini i limonki.
Sałatka z burakami, serem feta i ziołami
1godzina
4osoby
Sałatka z burakami, serem feta i ziołami
Pyszna sałatka składająca się z czterech składników: buraków, fety, ziół i bardzo prostego vinaigrette. Cztery żywioły spotykają się na talerzu dopiero w ostatniej chwili.