Sałatka z burakami, serem feta i ziołami
Pyszna sałatka składająca się z czterech składników: buraków, fety, ziół i bardzo prostego vinaigrette. Cztery żywioły spotykają się na talerzu dopiero w ostatniej chwili.
1.W małej misce rozpuść sól w occie. Dodaj olej orzechowy.
2.Umyj buraki i odetnij liście. Odetnij twarde dolne łodygi i wyrzuć wszystkie żółte lub posiniaczone liście; umyj i zachowaj małe, zdrowe liście.
3.W dużym rondlu lub garnku z koszem do gotowania na parze ugotuj buraki na parze - powinno wystarczyć od 30 do 45 minut, w zależności od ich wielkości. Odstaw na bok, aż ostygną, ale nadal będą ciepłe. Obierz buraki; skóra powinna się łatwo odklejać. Pokrój je na pół, a następnie na plasterki o grubości ok 5-6mm. Włóż buraki do miski i polej je octem z olejem orzechowym, ale nie wlewaj całego, część zostaw na później.
4.W dużej misce wymieszaj wszystkie zioła i zieleninę (w tym liście buraka). Dodaj tyle sosu winegret, aby delikatnie pokryć liście.
5.Pokrój ser feta na 4 kwadratowe plastry o wielkości boku 5cm i grubości ok 5mm.
6.Na dużym półmisku lub na osobnych talerzach ułóż plastry z buraków. Połóż na burakach kawałki fety, a na wierzch ułóż sałatkę ziołową i podawaj do zjedzenia.
- 3 - 4 średnie buraki czerwone
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oleju z orzechów pekan
- liście estragonu zerwane z 2 świeżych gałązek (ok 2 łyżki stołowe)
- 8 świeżych szczypiorków, pokrojonych na 1.5-cm kawałki
- liście majeranku zerwane z 1 świeżej gałązki (1 łyżeczka)
- 2 świeże liście bazylii, posiekane na małe kawałki
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 1/4 pęczka świeżej trybuli
- 3 szklanki zieleniny mesclun lub mieszanka pokrojonego w plasterki szczawiu, rukwi wodnej, rukoli i mizuny
- ser feta w kawałku
- sól