Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
Ciekawa sałatka z pomidorkami, serem feta, ostrą papryczką i konserwową cytryną. Znakomicie nadaje się jako dodatek do dań z grilla.
1.Dobrze opłucz jedną z konserwowych cytryn, pokrój w ćwiartki i pokrój ćwiartki w poprzek na cienkie plasterki (potrzeba około 1/2 szklanki – jeżeli jest jej za mało, pokrój kolejną). Usuń nasiona.
2.Wytnij łodygę z papryczki serrano, a następnie pokrój ją na pół wzdłuż i usuń nasiona. Pokrój połówki cienko w poprzek.
3.Do miski wrzuć pokrojoną w plasterki cytrynę, papryczkę, fetę, pomidory i oliwki. Wlej oliwę i posyp kminkiem i natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj, a następnie podawaj.
- 1 do 2 cytryn konserwowych
- 1 ostra papryczka serrano
- 220g sera feta, pokrojonego na kostki 1-cm kostkę
- 1 i 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 1/2 szklanki oliwek Kalamata bez pestek
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka nasion kminku, prażone
- 2 łyżki grubo posiekanej świeżej natki pietruszki