Sałatka pomidorowo-paprykowa
Sałatka z pomidorami, ostrą papryką, ziołami i przyprawami. Znakomita do potraw mięsnych oraz jako przystawka przed daniem głównym.
1.Dokładnie myjemy wszystkie warzywa.
2.Pomidory kroimy na podłużne ćwiartki.
3.Papryczkę kroi w drobne plasterki.
4.Siekamy pietruszkę.
5.Czosnek miażdżymy w prasce do czosnku.
6.Wszystkie warzywa wsypujemy do miseczki.
7.Dodajemy oregano, cukier, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pierz wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy.
8.Podajemy gościom do jako dodatek do obiadu lub przystawka przed posiłkiem głównym.
Zamiast soku z cytryny można dolać łyżeczkę octu winnego, a papryczkę chili możemy zastąpić papryczką jalapeno.
Jako dodatek można podać z bagietkę czosnkową lub tosty. Sałatka znakomicie nadaje się jako przystawka - ostra papryczka pobudza kubki smakowe.
- 0,5 kg pomidorów typu jajko
- ostra papryczka chili
- duży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- czarny pieprz