Sałatka pomidorowo-paprykowa

Sałatka pomidorowo-paprykowa

Sałatka z pomidorami, ostrą papryką, ziołami i przyprawami. Znakomita do potraw mięsnych oraz jako przystawka przed daniem głównym.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Dokładnie myjemy wszystkie warzywa.

2.Pomidory kroimy na podłużne ćwiartki.

3.Papryczkę kroi w drobne plasterki.

4.Siekamy pietruszkę.

5.Czosnek miażdżymy w prasce do czosnku.

6.Wszystkie warzywa wsypujemy do miseczki.

7.Dodajemy oregano, cukier, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pierz wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy.

8.Podajemy gościom do jako dodatek do obiadu lub przystawka przed posiłkiem głównym.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast soku z cytryny można dolać łyżeczkę octu winnego, a papryczkę chili możemy zastąpić papryczką jalapeno.

Jako dodatek można podać z bagietkę czosnkową lub tosty. Sałatka znakomicie nadaje się jako przystawka - ostra papryczka pobudza kubki smakowe.

Składniki
  • 0,5 kg pomidorów typu jajko
  • ostra papryczka chili
  • duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Powiązane przepisy sałatek

Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
15minut
1osoba
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
Pyszna i zdrowa salsa z świeżych warzyw. Znakomity dodatek do mięs i ryb.