Pikantna sałatka z szalotek
Obiady
Lunche
Warzywa
Wegetariańskie
Fit
Wegańskie
Sałatki
Warzywne
Kuchnia Azjatycka
10minut
4osoby
łatwy
Niezwykle prosta sałatka w stylu azjatyckim. Składa się zasadzie z jednego składnika - szalotki z kilkoma dodatkami. Fajny dodatek do mięs i ryb.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Przełóż paski szalotki do dużej miski z lodowatą wodą i wstaw do lodówki na co najmniej ok godzinę. To spowoduje że paski będą się zwijać.
2.Odcedź i przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i podawaj.
Dodatkowe wskazówki:
Tę sałatkę najlepiej przyrządzić tuż przed podaniem, aby szalotki zachowały chrupkość.
Składniki
- 8 średnich szalotek, zarówno białe, jak i zielone części, pokrojone w bardzo cienkie paski
- 1 łyżka azjatyckiego oleju sezamowego
- 2 łyżeczki koreańskich czerwonych płatków chile gochugaru lub pokruszone płatki czerwonej papryki
- szczypta soli