Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami
Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z ciecierzycą, oliwkami, sosem winegret i ziołami. Świetna opcja na wszelkie przyjęcia lub święta.
1.Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj makaron ditalini i gotuj do al dente przez około 9 minut. Makaron odcedź i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Delikatnie pomieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
2.Do miseczki wlej ocet z czerwonego wina i mieszając, wlej 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Wsyp oliwki i doprawiaj solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej octu lub oliwą z oliwek. Pamiętaj, że skrobia makaronu złagodzi smak winegretu, więc nie bój się go lekko przesadzić.
3.Wsyp schłodzony makaron do dużej miski. Dodaj szalotkę, ciecierzycę, bazylię, miętę, pietruszkę, wlej winegret i wymieszaj. Spróbuj i doprawiaj w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podawaj w ciągu godziny lub dwóch od przygotowania.
- 2 i 1/3 szklanki makaronu ditalini
- 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek (więcej w razie potrzeby)
- 1/3 szklanki octu z czerwonego wina (więcej w razie potrzeby)
- 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól