Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami

Makaron ditalini z ciecierzycą, szalotką i oliwkami

Pyszna i prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z ciecierzycą, oliwkami, sosem winegret i ziołami. Świetna opcja na wszelkie przyjęcia lub święta.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Dodaj makaron ditalini i gotuj do al dente przez około 9 minut. Makaron odcedź i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Delikatnie pomieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

2.Do miseczki wlej ocet z czerwonego wina i mieszając, wlej 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Wsyp oliwki i doprawiaj solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej octu lub oliwą z oliwek. Pamiętaj, że skrobia makaronu złagodzi smak winegretu, więc nie bój się go lekko przesadzić.

3.Wsyp schłodzony makaron do dużej miski. Dodaj szalotkę, ciecierzycę, bazylię, miętę, pietruszkę, wlej winegret i wymieszaj. Spróbuj i doprawiaj w razie potrzeby solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Podawaj w ciągu godziny lub dwóch od przygotowania.

Składniki
  • 2 i 1/3 szklanki makaronu ditalini
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek (więcej w razie potrzeby)
  • 1/3 szklanki octu z czerwonego wina (więcej w razie potrzeby)
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
"Łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym." Mark Twain

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
15minut
2osoby
Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
Ciekawa sałatka z pomidorkami, serem feta, ostrą papryczką i konserwową cytryną. Znakomicie nadaje się jako dodatek do dań z grilla.
Sałatka z pomidorów i chleba
45minut
6osób
Sałatka z pomidorów i chleba
Sałatka na bazie świeżych i suszonych pomidorów, z grillowanym chlebem, ziołami i oliwą. Pyszny dodatek do obiadu lub jako osobne dania na lunch lub kolację.
Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym
30minut
4osoby
Sałatka z tuńczyka, escarole i ciecierzycy z ciepłym winegretem ziołowo-czosnkowym
Przepis na zdrową sałatkę z tuńczykiem i escarole z dodatkiem ciecierzycy, ziołowo-czosnkowym sosem winegret i parmezanem.
Pikantna sałatka z szalotek
10minut
4osoby
Pikantna sałatka z szalotek
Niezwykle prosta sałatka w stylu azjatyckim. Składa się zasadzie z jednego składnika - szalotki z kilkoma dodatkami. Fajny dodatek do mięs i ryb.