Klasyczna salsa Pico de Gallo
Warzywa
Kuchnia Meksykańska
Wegańskie
Sałatki
Warzywne
Kuchnia Latynoamerykańska
15minut
2osoby
łatwy
Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W misce dokładnie wymieszaj pomidory, cebulę, sok z limonki, papryczki, kolendrę i 2 łyżeczki soli. Przykryj i zostaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
2.W razie potrzeby dopraw do smaku solą. Przed podaniem odcedź nadmiar soku.
Dodatkowe wskazówki:
Przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 dni.
Składniki
- 4 szklanki posiekanych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
- 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę białej lub słodkiej cebuli
- 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
- 2 do 3 ostrych papryczek serrano, drobno posiekanych
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- sól