Klasyczna salsa Pico de Gallo

Klasyczna salsa Pico de Gallo

Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce dokładnie wymieszaj pomidory, cebulę, sok z limonki, papryczki, kolendrę i 2 łyżeczki soli. Przykryj i zostaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

2.W razie potrzeby dopraw do smaku solą. Przed podaniem odcedź nadmiar soku.


Dodatkowe wskazówki:

Przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 dni.

Składniki
  • 4 szklanki posiekanych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
  • 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę białej lub słodkiej cebuli
  • 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
  • 2 do 3 ostrych papryczek serrano, drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sól
"W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, lecz jedz, jak należy." Epiktet

Powiązane przepisy sałatek

Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
45minut
3osoby
Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
Klasyczna przystawka turecka z podsmażanym bakłażanem z sosem pomidorowym. Super pomysł na przyrządzenie zdrowego bakłażana.
Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami
15minut
6osób
Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami
Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.
Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki
15minut
2osoby
Sałatka z ciecierzycy, marchwi i pietruszki
Pyszna sałatka wegetariańska z ciecierzycy, marchewki, rzodkiewki i szalotki z dodatkiem pietruszki i kolendry. Zdrowy pomysł na drugie śniadanie lub lunch.
Sałatka pomidorowo-paprykowa
10minut
3osoby
Sałatka pomidorowo-paprykowa
Sałatka z pomidorami, ostrą papryką, ziołami i przyprawami. Znakomita do potraw mięsnych oraz jako przystawka przed daniem głównym.