Klasyczna salsa Pico de Gallo

Klasyczna salsa Pico de Gallo

Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce dokładnie wymieszaj pomidory, cebulę, sok z limonki, papryczki, kolendrę i 2 łyżeczki soli. Przykryj i zostaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

2.W razie potrzeby dopraw do smaku solą. Przed podaniem odcedź nadmiar soku.


Dodatkowe wskazówki:

Przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 dni.

Składniki
  • 4 szklanki posiekanych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
  • 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę białej lub słodkiej cebuli
  • 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
  • 2 do 3 ostrych papryczek serrano, drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sól
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i bazylią
1.5godziny
8osób
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i bazylią
Prosta letnia sałatka ziemniaczana z dodatkiem żółtej kukurydzy, świeżej bazylii, selera i koperku.
Sałatka z pomidorów i chleba
45minut
6osób
Sałatka z pomidorów i chleba
Sałatka na bazie świeżych i suszonych pomidorów, z grillowanym chlebem, ziołami i oliwą. Pyszny dodatek do obiadu lub jako osobne dania na lunch lub kolację.
Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki
1godzina
4osoby
Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki
Lekka, cytrynowa odmiana tradycyjnej greckiej sałatki z kurczaka, zwieńczona prostym, pikantnym dressingiem tzatziki.
Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
45minut
3osoby
Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
Klasyczna przystawka turecka z podsmażanym bakłażanem z sosem pomidorowym. Super pomysł na przyrządzenie zdrowego bakłażana.