Klasyczna salsa Pico de Gallo

Klasyczna salsa Pico de Gallo

Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce dokładnie wymieszaj pomidory, cebulę, sok z limonki, papryczki, kolendrę i 2 łyżeczki soli. Przykryj i zostaw na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

2.W razie potrzeby dopraw do smaku solą. Przed podaniem odcedź nadmiar soku.


Dodatkowe wskazówki:

Przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 dni.

Składniki
  • 4 szklanki posiekanych i pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów
  • 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę białej lub słodkiej cebuli
  • 1/3 szklanki świeżego soku z limonki
  • 2 do 3 ostrych papryczek serrano, drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sól
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi

Podobne przepisy sałatek

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i sosem barbecue
45minut
5osób
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i sosem barbecue
Pyszne sałatka ziemniaczana, doskonała na letnie grillowanie lub jako dodatek do potraw z grilla.
Sałatka z pomidorów i nektarynek
30minut
2osoby
Sałatka z pomidorów i nektarynek
Przepis na sałatkę z soczystych nektarynek oraz pomidorów, udekorowaną migdałami, miętą i pietruszką, wyłożoną na warstwie ubitego kremowego serka na bazie fety i mleka.
Smażona czerwona papryka i jarmuż
30minut
2osoby
Smażona czerwona papryka i jarmuż
Szybka, prosta i zdrowa sałatka z smażonej papryki czerwonej, jarmużu, cebuli i czosnku.
Sałatka grecka z musem feta
1godzina
4osoby
Sałatka grecka z musem feta
Pyszna i zdrowa sałatka grecka, zawierająca typowe składniki, takie jak pomidory, oliwki oraz ser feta w nieco innym wydaniu. Warto sprawdzić i spróbować.