Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

Omlet z cukinią to wspaniałe danie urozmaicające codzienne śniadanie. Przepis pokazuje w jak prosty i szybki sposób można przygotować to smaczne danie. Potrawa doskonale nadaje się dla osób trzymających linię. Polecam.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2.Do cukinii wbić 4 jaja.

3.Dodać szczyptę soli i pieprzu i wymieszać.

4.Całość wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na wolnym ogniu aż jajka się zetną.


Dodatkowe wskazówki:

Omlet można podać z kromką pełnoziarnistego pieczywa oraz pokrojonym w ćwiartki pomidorem (lub innymi warzywami).

Składniki
  • 1 mała cukinia (ok. 200g)
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Podobne przepisy dań z jajek

Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
45minut
8osób
Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Pożywny omlet włoski z dodatkiem szpinaku, papryczki jalapeño i sera Grana Padano. Pyszny posiłek na śniadanie lub kolację.
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Omlet z warzywami i serem cheddar
30minut
2osoby
Omlet z warzywami i serem cheddar
Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.