Sałatka z siekanej brukselki z orzechami włoskimi i porzeczkami
Świeża, zdrowa, aromatyczna sałatka warzywno-owocowa z dodatkiem podpieczonych orzechów, polana ciekawym sosem winegret.
1.Do miski wrzuć pokrojoną brukselkę, dodaj z 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj i odłóż na bok.
2.Na patelni podpiecz przez około 2 minuty orzechy włoskie na średnim ogniu, aż zaczną ciemnieć i pachną. Posyp cukrem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Przełóż na talerz do ostygnięcia.
3.Obierz jedną pomarańczę, postaraj się usunąć jak najwięcej białego miąższu. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Do miseczki z brukselką dodaj kawałki pomarańczy, orzechy włoskie, porzeczki, jabłko, marchewkę i cebulę i wymieszaj do połączenia składników.
4.Z połówki drugiej pomarańczy wyciśnie sok. W miseczce wymieszaj sok pomarańczowy, ocet i musztardę. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę i wymieszaj. Dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku solą w razie potrzeby.
5.Sałatkę najlepiej przechowywać w lodówce maksymalnie do 1 dnia. Podawać w temperaturze pokojowej.
- 230g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki ręcznie lub w robocie kuchennym
- 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- 2 duże pomarańcze
- 1 szklanka suszonych porzeczek
- 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę
- 1 średnia starta marchewka
- 2 łyżki drobno posiekanej białej cebuli
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki cukru
- sól