Sałatka z siekanej brukselki z orzechami włoskimi i porzeczkami

Sałatka z siekanej brukselki z orzechami włoskimi i porzeczkami

Świeża, zdrowa, aromatyczna sałatka warzywno-owocowa z dodatkiem podpieczonych orzechów, polana ciekawym sosem winegret.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do miski wrzuć pokrojoną brukselkę, dodaj z 1 łyżeczkę soli. Wymieszaj i odłóż na bok.

2.Na patelni podpiecz przez około 2 minuty orzechy włoskie na średnim ogniu, aż zaczną ciemnieć i pachną. Posyp cukrem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Przełóż na talerz do ostygnięcia.

3.Obierz jedną pomarańczę, postaraj się usunąć jak najwięcej białego miąższu. Pokrój na kawałki wielkości kęsa. Do miseczki z brukselką dodaj kawałki pomarańczy, orzechy włoskie, porzeczki, jabłko, marchewkę i cebulę i wymieszaj do połączenia składników.

4.Z połówki drugiej pomarańczy wyciśnie sok. W miseczce wymieszaj sok pomarańczowy, ocet i musztardę. Dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę i wymieszaj. Dodaj pietruszkę. Dopraw do smaku solą w razie potrzeby.

5.Sałatkę najlepiej przechowywać w lodówce maksymalnie do 1 dnia. Podawać w temperaturze pokojowej.


Składniki
  • 230g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki ręcznie lub w robocie kuchennym
  • 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szczypty pieprzu cayenne
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka suszonych porzeczek
  • 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 średnia starta marchewka
  • 2 łyżki drobno posiekanej białej cebuli
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z musztardowym dressingiem
30minut
6osób
Sałatka z musztardowym dressingiem
Prosty przepis na sałatkę doprawioną musztardą, octem i ostrym sosem. Świetny dodatek do obiadu.
Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
45minut
6osób
Sałatka ziemniaczana z jajkami, tuńczykiem i ikrą z pstrąga
Pyszna śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, ikrą z pstrąga, jajkami, marchewką i groszkiem.
Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
15minut
6osób
Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
Świetna sałatka przygotowana z marchewki, zielonej lub czerwonej kapusty, szalotki i majonezem. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka do każdego dania.
Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi
30minut
6osób
Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi
Oryginalna sałatka z rukolą, sałatą radicchio i jabłkami, posypana prażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem maślankowym. Naprawdę warto spróbować.