Sałatka z kapustą, marchewką i majonezem
Świetna sałatka przygotowana z marchewki, zielonej lub czerwonej kapusty, szalotki i majonezem. Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka do każdego dania.
1.W dużej misce wymieszaj pokrojoną kapustę, marchew i szalotki.
2.Skrop sokiem z limonki i wymieszaj.
3.Dopraw solą i pieprzem, następnie dodaj majonez i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu, aż sałatka osiągnie pożądany poziom kremowości.
4.Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5.Dodaj kolendrę i w razie potrzeby skrop większą ilością soku z limonki. Podawaj do zjedzenia.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce do 3 dni.
- 6 szklanek posiekanej lub pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej lub zielonej kapusty (lub mieszanka obu)
- 1 szklanka grubo startej marchewki
- 3 szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- sok z połowy limonki (plus więcej do doprawienia)
- 3 łyżki majonezu (plus więcej do smaku)
- 1/2 szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz