Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
Pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem awokado i rzodkiewki, polana oryginalnym sosem z maślanki i śmietany.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Oddziel liście sałaty. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki. Awokado również pokrój na kawałki i delikatnie posól. Ząbek czosnku pokrój na drobno lub użyj praski do czosnku.
2.Na talerzy lub półmisku do podawania sałatek, rozłóż liście sałaty, rzodkiewkę i awokado.
3.W miseczce wymieszaj maślankę, śmietanę, ocet, czosnek i szczypiorek. Tak przygotowanym dressingiem, polej równomiernie sałatkę i podaj do zjedzenia.
Składniki
- 1 główka sałaty głowiastej
- 4 rzodkiewki
- 1 awokado
- 2 łyżki maślanki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki ocetu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżki cienko pokrojonego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz