Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki

Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki

Pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem awokado i rzodkiewki, polana oryginalnym sosem z maślanki i śmietany.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oddziel liście sałaty. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki. Awokado również pokrój na kawałki i delikatnie posól. Ząbek czosnku pokrój na drobno lub użyj praski do czosnku.

2.Na talerzy lub półmisku do podawania sałatek, rozłóż liście sałaty, rzodkiewkę i awokado.

3.W miseczce wymieszaj maślankę, śmietanę, ocet, czosnek i szczypiorek. Tak przygotowanym dressingiem, polej równomiernie sałatkę i podaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1 główka sałaty głowiastej
  • 4 rzodkiewki
  • 1 awokado
  • 2 łyżki maślanki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki ocetu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki cienko pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Powiązane przepisy sałatek

Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
15minut
1osoba
Salsa z awokado, ogórkiem i czerwoną papryką
Pyszna i zdrowa salsa z świeżych warzyw. Znakomity dodatek do mięs i ryb.
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
45minut
4osoby
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.