Sałatka makaronowa z szparagami i groszkiem w sosie maślankowym
Świetna sałatka z makaronem, szparagami i groszkiem, podawana z sosem na bazie maślanki i majonezu.
1.Napełnij duży rondel wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Wsyp makaron i gotuj do al dente. Odcedź i przełóż do dużej miski.
2.W średniej misce wymieszaj maślankę z majonezem, octem i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Połowę dressingu wymieszaj z ciepłym makaronem. Pozostaw na 30 minut do ostudzenia.
3.W międzyczasie napełnij rondel wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj soli. Wrzuć szparagi i groszek do wrzącej wody i gotuj do miękkości przez około 2 minuty.
4.W między czasie przygotuj kąpiel lodową (zimna wodę z lodem). Odcedź warzywa i wrzuć warzywa do lodu, aby szybko ostygły. Następnie odcedź.
5.Wymieszaj szparagi, groszek i pozostały sos z makaronem. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną rukolą i podawaj do zjedzenia.
- 450g makaronu campanelle
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki octu szampańskiego
- 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
- 450g szparagów, przyciętych i pokrojonych na 2-cm kawałki
- 2 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego
- 220g rukoli, grube łodygi wycięte, liście grubo posiekane
- lód
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól