Sałatka z rukoli, salami i serem pecorino
Sałatka w stylu włoskim z rukolą, koprem włoskim, serem pecorino oraz kawałkami kiełbasy salami, polana aromatycznym sosem vinegrette. Idealna na lunch lub śniadanie.
1.Wymieszaj czosnek i ocet (lub sok z cytryny) w małej misce. Dodaj odrobinę soli i odstawić na 5 do 10 minut. Wymieszaj oliwę z oliwek. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub octu.
2.Tuż przed podaniem zetrzyj koper na włoski na grubych oczkach. W dużej misce wymieszaj koper z rukolą, salami i połową sera oraz dopraw solą.
3.Dodaj wcześniej przygotowany sos vinaigrette i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
4.Przełóż na miskę oraz na koniec posyp resztą sera i podawaj do zjedzenia.
- 4 duże garście rukoli, umyte i wysuszone
- 110g salami w kawałki, pokrojonego w niewielką kąstkę
- 85g sera pecorino, pokrojonego w niewielką kąstkę
- 1 cebula kopru włoskiego
- 1/2 ząbku czosnku, zmiażdżony
- 1 i 1/2 łyżki octu z czerwonego wina lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól