Sałatka z rukoli i radicchio z grejpfrutem i prażonymi migdałami
Oryginalna sałatka z rukolą, radicchio i kawałkami grejpfruta, posypana prażonymi migdałami. Zdrowy i szybki posiłek.
1.Z połówki, grejpfruta wyciśnij sok. Resztę owoców obierz, postaraj się usunąć jak najwięcej białego miąższu. Pokrój owoce na kawałki.
2.Wymieszaj sok z grejpfruta z sokiem z limonki, dodaj miód i sól. Wymieszaj z olejem, a następnie dodaj posiekaną miętę. Pokrojone grejpfruty skrop około 1 łyżką tak przygotowanego sosu.
3.Wymieszaj rukolę i radicchio w dużej misce. Polej sosem grejpfrutowym. Ułóż warzywa na talerzach, połóż na wierzch kawałki grejpfrutów, posyp migdałami i udekoruj kilkoma listkami mięty.
- 2 średnie grejpfruty
- 1 łyżka świeżego soku z limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty plus kilka listków do dekoracji
- 6 do 8 dużych garści rukoli, usunięte twarde łodygi
- 1 główka radicchio, pokrojona w paski
- 1/3 szklanki pokrojonych, prażonych migdałów