Sałatka z rukoli i radicchio z grejpfrutem i prażonymi migdałami

Sałatka z rukoli i radicchio z grejpfrutem i prażonymi migdałami

Oryginalna sałatka z rukolą, radicchio i kawałkami grejpfruta, posypana prażonymi migdałami. Zdrowy i szybki posiłek.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Z połówki, grejpfruta wyciśnij sok. Resztę owoców obierz, postaraj się usunąć jak najwięcej białego miąższu. Pokrój owoce na kawałki.

2.Wymieszaj sok z grejpfruta z sokiem z limonki, dodaj miód i sól. Wymieszaj z olejem, a następnie dodaj posiekaną miętę. Pokrojone grejpfruty skrop około 1 łyżką tak przygotowanego sosu.

3.Wymieszaj rukolę i radicchio w dużej misce. Polej sosem grejpfrutowym. Ułóż warzywa na talerzach, połóż na wierzch kawałki grejpfrutów, posyp migdałami i udekoruj kilkoma listkami mięty.


Składniki
  • 2 średnie grejpfruty
  • 1 łyżka świeżego soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty plus kilka listków do dekoracji
  • 6 do 8 dużych garści rukoli, usunięte twarde łodygi
  • 1 główka radicchio, pokrojona w paski
  • 1/3 szklanki pokrojonych, prażonych migdałów
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi
30minut
6osób
Sałatka z rukoli, mięty i jabłka z orzechami włoskimi
Oryginalna sałatka z rukolą, sałatą radicchio i jabłkami, posypana prażonymi orzechami włoskimi i polana dressingiem maślankowym. Naprawdę warto spróbować.