Sałatka z kapusty i ogórków
Prosta, zdrowa sałatka z ogórków i kapusty, marynowana w occie winnym. Świetny dodatek do różnego rodzaju mięsnych potraw, np. burgerów, hot dogów, kotletów i kurczaka.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W dużej misce wymieszaj kapustę, ogórek i koperek.
2.W małej misce wymieszaj ocet, sól i cukier, aż sól i cukier się rozpuszczą. Dolej 1/2 szklanki wody i wymieszaj.
3.Zalej kapustę płynem i pozostawi do zamarynowania, podrzucając od czasu do czasu, przez około 2 godziny.
4.Przechowywaj w hermetycznym pojemniku w lodówce do 1 tygodnia.
Składniki
- 1 średnia kapusta zielona, wydrążona i posiekana lub pokrojona w cienkie plasterki
- 1 duży ogórek, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1/2 szklanki octu winnego
- 2 łyżki soli
- 4 łyżeczki cukru