Penne z oliwkami, kaparami i fetą
Pyszna i pożywna sałatka makaronowo-warzywana z papryką, oliwkami, kaparami i serem fetą.
1.W garnku, w posolonej wodzie, ugotuj makaron penne, do al dente, 10 do 12 minut. Makaron odcedź i dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek. Odstaw do stygnięcia.
2.W dużej misce wymieszaj pozostałe 6 łyżek oliwy z oliwek z octem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj penne, posiekane oregano, czerwoną cebulę, oliwki, kapary, paprykę i pomidorki koktajlowe.
3.Przed podaniem, posyp pokruszonym serem feta oraz dopraw pieprzem i solą do smaku, a na końcu udekoruj gałązkami oregano.
Tak przygotowana sałatka makaronowa, jest wspaniałym dodatkiem do grillowanych ryb lub mięsa.
- 350g makaronu penne
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 7 łyżek octu winnego
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej cebuli
- 3/4 szklanki oliwek kalamata, bardzo grubo posiekanych
- 5 łyżek odsączonych kaparów
- 1 mała zielona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 mała żółta lub pomarańczowa papryka, pokrojona w cienkie plasterki
- 1.5 szklanki malutkich pomidorków koktajlowych, pokrojone na pół lub na ćwiartki
- 220g sera feta, pokruszony
- gałązki oregano do ozdoby
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól