Penne z oliwkami, kaparami i fetą

Penne z oliwkami, kaparami i fetą

Pyszna i pożywna sałatka makaronowo-warzywana z papryką, oliwkami, kaparami i serem fetą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W garnku, w posolonej wodzie, ugotuj makaron penne, do al dente, 10 do 12 minut. Makaron odcedź i dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek. Odstaw do stygnięcia.

2.W dużej misce wymieszaj pozostałe 6 łyżek oliwy z oliwek z octem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj penne, posiekane oregano, czerwoną cebulę, oliwki, kapary, paprykę i pomidorki koktajlowe.

3.Przed podaniem, posyp pokruszonym serem feta oraz dopraw pieprzem i solą do smaku, a na końcu udekoruj gałązkami oregano.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowana sałatka makaronowa, jest wspaniałym dodatkiem do grillowanych ryb lub mięsa.

Składniki
  • 350g makaronu penne
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 7 łyżek octu winnego
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej cebuli
  • 3/4 szklanki oliwek kalamata, bardzo grubo posiekanych
  • 5 łyżek odsączonych kaparów
  • 1 mała zielona papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała żółta lub pomarańczowa papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1.5 szklanki malutkich pomidorków koktajlowych, pokrojone na pół lub na ćwiartki
  • 220g sera feta, pokruszony
  • gałązki oregano do ozdoby
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów." Sophia Loren

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z kurczakiem z ogórkiem, czerwoną papryką i sosem miodowo-musztardowym
30minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem z ogórkiem, czerwoną papryką i sosem miodowo-musztardowym
Zdrowa sałatka z warzywami i gotowanym kurczakiem, wymieszana w sosie na bazie musztardy, miodu, majonezu, soku z limonki i oliwy z oliwek.
Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
15minut
2osoby
Sałatka z pomidorków, fety i konserwowej cytryny
Ciekawa sałatka z pomidorkami, serem feta, ostrą papryczką i konserwową cytryną. Znakomicie nadaje się jako dodatek do dań z grilla.
Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami
1.5godziny
6osób
Sałatka z marynowanej papryki, fasolą cannellini, kuskusem i oliwkami
Oryginalna sałatka z kuskusem oraz marynowaną w occie i oliwie papryką z dodatkiem fasoli cannellini i oliwkami oraz ziołami.
Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki
1godzina
4osoby
Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki
Lekka, cytrynowa odmiana tradycyjnej greckiej sałatki z kurczaka, zwieńczona prostym, pikantnym dressingiem tzatziki.