Makaron orzo z pomidorkami koktajlowymi, gorgonzolą i szczypiorkiem
Prosta sałatka makaronowa z słodkimi pomidorkami koktajlowymi, zestawionymi z ostrym serem Gorgonzola.
1.Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Wsyp makaron orzo i gotuj do al dente, około 8 minut. Makaron odcedzić i wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek. Niech makaron całkowicie ostygnie w lodówce.
2.Wlej ocet sherry do małej miski i stopniowo mieszaj, wlewając pozostałe 1/2 szklanki oliwy z oliwek. Dopraw solą, pieprzem i dodatkowym octem sherry lub oliwą z oliwek w razie potrzeby.
3.Przełóż ugotowane, schłodzone orzo do dużej miski. Dodaj pomidorki koktajlowe, gorgonzolę, orzeszki pinii, szczypiorek, winegret i wymieszaj. Spróbuj i doprawiaj w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podawaj w ciągu godziny lub dwóch od przygotowania.
- 2 i 1/4 szklanki makaronu orzo
- 1/2 szklanki plus 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (w razie potrzeby więcej)
- 1/3 szklanki octu sherry (w razie potrzeby więcej)
- 3 szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka pokruszonej Gorgonzoli
- 3/4 szklanki prażonych orzeszków pinii
- 1/4 szklanki cienko pokrojonego świeżego szczypiorku
- świeżo zmielony pieprz
- sól