Duszone marchewki z szalotką
Połączenie słodkiej marchewki, szalotki i pomidora jest intrygujące, a skórka pomarańczowa i zioła dodają aromatu.
1.Marchewki obierz, umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój je na 5 centymetrowe kawałki. Szalotki pokrój na drobno.
2.W garnku, na średnim ogniu, rozgrzej masło i oliwę z oliwek w średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, a masło się rozpuści, dodaj pokrojone w plasterki szalotki i smaż ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Wyjmij szalotki i odłóż je na bok.
3.Do tego samego garnka, wsyp pokrojone marchewki i je posól. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż marchewki lekko się zarumienią (około 10 min). Dodaj pomidory, sok z pomidorów, czosnek, skórkę pomarańczową, pieprz cayenne oraz zioła i pędy pietruszki. Dodaj podsmażone szalotki i 1/4 szklanki wody. Wszystko razem wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez ok 2 minuty.
4.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przelej zawartość garnka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Gotuj do miękkości przez ok 20 min. Wybierz i wyrzuć skórkę pomarańczową i zioła.
5.Ułóż warzywa półmisku, posyp natką pietruszki i podawaj do zjedzenia.
- 6 średnich marchewek, obranych
- 6 do 8 szalotek, pokrojone w cienkie plasterki
- 3 całe pomidory w puszkach, pokrojone na kawałki
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- 3 długie paski skórki pomarańczowej (z 1 małej pomarańczy)
- 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1.5 łyżki masła
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 4 pędy pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 liść laurowy