Duszone marchewki z szalotką

Duszone marchewki z szalotką

Połączenie słodkiej marchewki, szalotki i pomidora jest intrygujące, a skórka pomarańczowa i zioła dodają aromatu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Marchewki obierz, umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój je na 5 centymetrowe kawałki. Szalotki pokrój na drobno.

2.W garnku, na średnim ogniu, rozgrzej masło i oliwę z oliwek w średnim ogniu. Gdy olej będzie gorący, a masło się rozpuści, dodaj pokrojone w plasterki szalotki i smaż ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko się zrumienią. Wyjmij szalotki i odłóż je na bok.

3.Do tego samego garnka, wsyp pokrojone marchewki i je posól. Smaż, mieszając od czasu do czasu, aż marchewki lekko się zarumienią (około 10 min). Dodaj pomidory, sok z pomidorów, czosnek, skórkę pomarańczową, pieprz cayenne oraz zioła i pędy pietruszki. Dodaj podsmażone szalotki i 1/4 szklanki wody. Wszystko razem wymieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez ok 2 minuty.

4.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przelej zawartość garnka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Gotuj do miękkości przez ok 20 min. Wybierz i wyrzuć skórkę pomarańczową i zioła.

5.Ułóż warzywa półmisku, posyp natką pietruszki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 6 średnich marchewek, obranych
  • 6 do 8 szalotek, pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 całe pomidory w puszkach, pokrojone na kawałki
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 3 długie paski skórki pomarańczowej (z 1 małej pomarańczy)
  • 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1.5 łyżki masła
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 4 pędy pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 liść laurowy
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
45minut
4osoby
Sałatka z pieczonej ciecierzycy, awokado i fety
Prosta sałatka z chrupiącą, pieczoną ciecierzycą z dodatkiem awokado, szalotką i sokiem z limonki.