Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym

Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym

Klasyczna przystawka turecka z podsmażanym bakłażanem z sosem pomidorowym. Super pomysł na przyrządzenie zdrowego bakłażana.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obierz częściowo bakłażana wzdłuż, pozostawiając paski skórki. Usuń łodygę. W przypadku dużego bakłażana najpierw pokrój go na ćwiartki. Pokrój bakłażana na plastry. Obficie posyp solą i odstaw na durszlak na około 1 godzinę. Dokładnie opłucz bakłażana i mocno wyciśnij każdy plasterek do sucha, za pomocą papierowego ręcznika.

2.Na patelni na dużym ogniu rozgrzej około 1/2 szklanki oliwy z oliwek, aż będzie bardzo gorąca. Smaż plastry bakłażana, aż będą intensywnie zarumienione z obu stron, przez 1 do 2 minut. na stronę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Przełóż na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.

3.Na osobnej patelni, rozgrzej 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj pomidory i posyp odrobiną soli. Duś przez około 15 minut, rozgniatając pomidory widelcem, aż utworzą sos. Dodaj czosnek i ocet. Pomieszaj i odłóż z ognia.

4.Gdy plasterki bakłażanu ostygną do temperatury pokojonej, polej je sosem pomidorowym. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej jeden dzień. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.


Składniki
  • 1 średni bakłażan (około 500 - 600 gram)
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 1.5 kg słodkich, dojrzałych pomidorów, obranych i posiekanych
  • 1 czubata łyżeczka mielonego czosnku
  • 2.5 łyżeczki czerwonego octu winnego
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Powiązane przepisy sałatek

Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami
15minut
6osób
Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami
Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.
Klasyczna salsa Pico de Gallo
15minut
2osoby
Klasyczna salsa Pico de Gallo
Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.
Sałatka pomidorowo-paprykowa
10minut
3osoby
Sałatka pomidorowo-paprykowa
Sałatka z pomidorami, ostrą papryką, ziołami i przyprawami. Znakomita do potraw mięsnych oraz jako przystawka przed daniem głównym.