Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
Klasyczna przystawka turecka z podsmażanym bakłażanem z sosem pomidorowym. Super pomysł na przyrządzenie zdrowego bakłażana.
1.Obierz częściowo bakłażana wzdłuż, pozostawiając paski skórki. Usuń łodygę. W przypadku dużego bakłażana najpierw pokrój go na ćwiartki. Pokrój bakłażana na plastry. Obficie posyp solą i odstaw na durszlak na około 1 godzinę. Dokładnie opłucz bakłażana i mocno wyciśnij każdy plasterek do sucha, za pomocą papierowego ręcznika.
2.Na patelni na dużym ogniu rozgrzej około 1/2 szklanki oliwy z oliwek, aż będzie bardzo gorąca. Smaż plastry bakłażana, aż będą intensywnie zarumienione z obu stron, przez 1 do 2 minut. na stronę. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Przełóż na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami.
3.Na osobnej patelni, rozgrzej 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek na średnim ogniu. Dodaj pomidory i posyp odrobiną soli. Duś przez około 15 minut, rozgniatając pomidory widelcem, aż utworzą sos. Dodaj czosnek i ocet. Pomieszaj i odłóż z ognia.
4.Gdy plasterki bakłażanu ostygną do temperatury pokojonej, polej je sosem pomidorowym. Ostudź, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej jeden dzień. Podawaj na zimno lub w temperaturze pokojowej.
- 1 średni bakłażan (około 500 - 600 gram)
- sól
- oliwa z oliwek
- 1.5 kg słodkich, dojrzałych pomidorów, obranych i posiekanych
- 1 czubata łyżeczka mielonego czosnku
- 2.5 łyżeczki czerwonego octu winnego