Kanapki z wędzonym łososiem i awokado

Kanapki z wędzonym łososiem i awokado

Świetny pomysł na kanapki z wędzonym na zimno łososiem i awokado. Pyszna, zdrowa i pożywna przekąska.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce delikatnie wymieszaj (nie ugniataj) awokado, szalotkę, posiekaną kolendrę, sok z limonki, jalapeño i 1/4 łyżeczki soli.

2.W innej misce wymieszaj olej, kolendrę i skórkę pomarańczową. Wymieszaj łososia z mieszanką oleju.

3.Kromki chleba natrzyj pociętym ząbkiem czosnku. Nałóż mieszankę z awokado na kromki. Ułóż paski łososia na wierzchu. Udekoruj liśćmi kolendry i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 200g cienko pokrojonego łososia wędzonego na zimno, pokrojonego w paski o szerokości 1,5 cm
  • 1-2 twardo dojrzałych średnich awokado, pokrojonych w średnią kostkę
  • 1 średnia szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 4 łyżeczki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego jalapeño
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki prażonych nasion kolendry, grubo zmielone
  • 1/4 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 4 kromki chleba na zakwasie (ok 6,5 ​​cm długości i 1 cm grubości)
  • 1 średni ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • sól
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy przekąsek

Kanapki z wędzonym łososiem i jajkiem
30minut
2osoby
Kanapki z wędzonym łososiem i jajkiem
Pyszna zdrowa kanapka z wędzonym łososiem, siekanymi jajkami, rzodkiewką, szalotką i kiełkami.
Dip z wędzonego łososia
10minut
4osoby
Dip z wędzonego łososia
Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
30minut
4osoby
Tosty z wędzonym łososiem i masłem musztardowym
Świetne i pyszne przekąski w postaci kanapeczek z łososiem i masłem musztardowym na ciepło.
Torta z jajecznicą
15minut
2osoby
Torta z jajecznicą
Torty to duże i aromatyczne meksykańskie kanapki. Przedstawiamy wersję z jajecznicą, łagodnym serem, kolendrą, kremowym awokado i sokiem z limonki. Smaczny i obfity posiłek na każdą okazję.