Kanapki z wędzonym łososiem i awokado
Świetny pomysł na kanapki z wędzonym na zimno łososiem i awokado. Pyszna, zdrowa i pożywna przekąska.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W misce delikatnie wymieszaj (nie ugniataj) awokado, szalotkę, posiekaną kolendrę, sok z limonki, jalapeño i 1/4 łyżeczki soli.
2.W innej misce wymieszaj olej, kolendrę i skórkę pomarańczową. Wymieszaj łososia z mieszanką oleju.
3.Kromki chleba natrzyj pociętym ząbkiem czosnku. Nałóż mieszankę z awokado na kromki. Ułóż paski łososia na wierzchu. Udekoruj liśćmi kolendry i podawaj do zjedzenia.
Składniki
- 200g cienko pokrojonego łososia wędzonego na zimno, pokrojonego w paski o szerokości 1,5 cm
- 1-2 twardo dojrzałych średnich awokado, pokrojonych w średnią kostkę
- 1 średnia szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 4 łyżeczki świeżego soku z limonki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego jalapeño
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki prażonych nasion kolendry, grubo zmielone
- 1/4 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 4 kromki chleba na zakwasie (ok 6,5 cm długości i 1 cm grubości)
- 1 średni ząbek czosnku, przekrojony na pół
- sól