Caponata pomidorowa

Caponata pomidorowa

Letnia przysmak przypominający sycylijską caponatę, ale bez bakłażana i anchois. Świetnie komponuje się z grillowanymi owocami morza.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Cebulę i pomidory pokrój na drobno. Posiekaj kapary, oliwki i natkę pietruszki.

2.W miseczce wymieszaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, ocet, cukier i 1/4 łyżeczka soli. Odstaw na kilkanaście minut.

3.W misce wymieszaj pomidory, oliwki, kapary, olej, skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki soli.

4.Odcedź mieszankę cebuli (wylej nagromadzony się płyn) i wsyp ją do mieszanki pomidorowej. Dodaj orzeszki pinii i pietruszkę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5.Podawaj na przypieczonej w piekarniku bagietce lub świeżym chlebie.


Składniki
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól
  • 3 duże pomidory, pokrojone w małą kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bagietka lub świeży chleb
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Podobne przepisy przekąsek

Kanapki po grecku
45minut
3osoby
Kanapki po grecku
Przepis na pyszne kanapeczki w stylu greckim, podawane z sosem tzatziki oraz aromatyczną sałatką.
Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
30minut
6osób
Śniadaniowe kanapki z jajkiem i zapiekaną szynką
Proste kanapki z jajkiem i pieczona szynką, idealne na śniadanie lub lunch.
Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
45minut
4osoby
Kanapki z kurczakiem, serem feta i warzywami
Jedna z najlepszych kanapek jakie kiedykolwiek jedliśmy. Pyszne chrupiące pieczywo, posmarowane serem feta, z dodatkiem smażonego kurczaka i świeżych warzyw.
Dip z wędzonego łososia
10minut
4osoby
Dip z wędzonego łososia
Pyszny dip z wędzonego łososia ze świeżym szczypiorkiem i koperkiem łączący kremowy majonez, kwaśną śmietanę i serek.