Caponata pomidorowa

Caponata pomidorowa

Letnia przysmak przypominający sycylijską caponatę, ale bez bakłażana i anchois. Świetnie komponuje się z grillowanymi owocami morza.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Cebulę i pomidory pokrój na drobno. Posiekaj kapary, oliwki i natkę pietruszki.

2.W miseczce wymieszaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, ocet, cukier i 1/4 łyżeczka soli. Odstaw na kilkanaście minut.

3.W misce wymieszaj pomidory, oliwki, kapary, olej, skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki soli.

4.Odcedź mieszankę cebuli (wylej nagromadzony się płyn) i wsyp ją do mieszanki pomidorowej. Dodaj orzeszki pinii i pietruszkę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5.Podawaj na przypieczonej w piekarniku bagietce lub świeżym chlebie.


Składniki
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • sól
  • 3 duże pomidory, pokrojone w małą kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
  • 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • bagietka lub świeży chleb
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Powiązane przepisy przekąsek

Bruschetta z pomidorami w ziołach
15minut
3osoby
Bruschetta z pomidorami w ziołach
Aromatyczna włoska bruschetta z pomidorami i ziołami. Świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę.