Caponata pomidorowa
Letnia przysmak przypominający sycylijską caponatę, ale bez bakłażana i anchois. Świetnie komponuje się z grillowanymi owocami morza.
1.Cebulę i pomidory pokrój na drobno. Posiekaj kapary, oliwki i natkę pietruszki.
2.W miseczce wymieszaj drobno pokrojoną czerwoną cebulę, ocet, cukier i 1/4 łyżeczka soli. Odstaw na kilkanaście minut.
3.W misce wymieszaj pomidory, oliwki, kapary, olej, skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki soli.
4.Odcedź mieszankę cebuli (wylej nagromadzony się płyn) i wsyp ją do mieszanki pomidorowej. Dodaj orzeszki pinii i pietruszkę i delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5.Podawaj na przypieczonej w piekarniku bagietce lub świeżym chlebie.
- 1/2 średniej czerwonej cebuli
- 2 łyżki octu winnego
- 1/4 łyżeczki cukru
- sól
- 3 duże pomidory, pokrojone w małą kostkę
- 1/2 szklanki posiekanych zielonych oliwek bez pestek
- 1/4 szklanki drobno posiekanych kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 3 łyżki prażonych orzeszków pinii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- bagietka lub świeży chleb