Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
Pyszna zapiekanka z puree ziemniaczanego z dodatkiem śmietanki, serów Fontina oraz Parmigiano-Reggiano, a także szałwii i pietruszki.
1.W dużym rondlu ugotuj ziemniaki. Dobrze odcedź i przełóż do dużej miski. Ziemniaki rozgnieć z 4 łyżkami masła, śmietanką crème fraîche, pietruszką i posiekaną szałwią.
2.Do ziemniaków dodaj rozdrobniony ser Fontina, dopraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj. Rozłóż masę ziemniaczaną w przygotowanym naczyniu do pieczenia.
3.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Lekko natłuść masłem naczynie do pieczenia.
4.W małej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki masła z bułką tartą i parmezanem. Równomiernie posyp ziemniaki mieszanką bułki tartej i sera.
5.Piecz przez około 30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.
6.W międzyczasie na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na małym ogniu. Dodaj liście szałwii i smaż około 3 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Przenieś szałwię na ręczniki papierowe, aby odsączyć. Rozłóż smażoną szałwię na ziemniakach i podawaj.
- 1,4kg ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki)
- 6 łyżek masła (plus więcej do posmarowania naczynia)
- 0,5 szklanki śmietany crème fraîche
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
- 1 łyżka szałwii (plus kilka całych liści)
- 230g włoskiego sera Fontina (rozdrobnionego)
- sól
- pieprz
- 0,33 szklanki bułki tartej
- 0,33 szklanka ser Parmigiano-Reggiano (świeżo startego)
- oliwa z oliwek