Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina

Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina

Pyszna zapiekanka z puree ziemniaczanego z dodatkiem śmietanki, serów Fontina oraz Parmigiano-Reggiano, a także szałwii i pietruszki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym rondlu ugotuj ziemniaki. Dobrze odcedź i przełóż do dużej miski. Ziemniaki rozgnieć z 4 łyżkami masła, śmietanką crème fraîche, pietruszką i posiekaną szałwią.

2.Do ziemniaków dodaj rozdrobniony ser Fontina, dopraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj. Rozłóż masę ziemniaczaną w przygotowanym naczyniu do pieczenia.

3.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Lekko natłuść masłem naczynie do pieczenia.

4.W małej misce wymieszaj pozostałe 2 łyżki masła z bułką tartą i parmezanem. Równomiernie posyp ziemniaki mieszanką bułki tartej i sera.

5.Piecz przez około 30 minut, aż wierzch będzie złoty i chrupiący.

6.W międzyczasie na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na małym ogniu. Dodaj liście szałwii i smaż około 3 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będą chrupiące. Przenieś szałwię na ręczniki papierowe, aby odsączyć. Rozłóż smażoną szałwię na ziemniakach i podawaj.


Składniki
  • 1,4kg ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • 6 łyżek masła (plus więcej do posmarowania naczynia)
  • 0,5 szklanki śmietany crème fraîche
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)
  • 1 łyżka szałwii (plus kilka całych liści)
  • 230g włoskiego sera Fontina (rozdrobnionego)
  • sól
  • pieprz
  • 0,33 szklanki bułki tartej
  • 0,33 szklanka ser Parmigiano-Reggiano (świeżo startego)
  • oliwa z oliwek
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dodatków

Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
45minut
4osoby
Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
Przepisz na pyszne puree ziemniaczane w innej odsłonie niż zazwyczaj, z dodatkiem sera czosnkowo-ziołowego i mleka.
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
30minut
4osoby
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.
Jarmuż w śmietanie
30minut
8osób
Jarmuż w śmietanie
Jarmuż w sosie śmietanowym. Pyszny i prostu dodatek do każdego obiadu.
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
30minut
8osób
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.