Ziemniaki z patelni zapiekane z serem

Ziemniaki z patelni zapiekane z serem

Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Dopraw 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

2.Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Ułóż ziemniaki i smaż ok. 5 minut, aż zaczną się brązowieć. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kolejne 8 do 10 minut, delikatnie przewracając ziemniaki co 2 minuty, aż przynajmniej połowa plastrów będzie chrupiąca i przyrumieniona.

3.Posyp na wierzch starte sery. Przykryj patelnię pokrywką, zdejmij z ognia i odstaw, aż ser się rozpuści, około 2 - 3 minuty.

4.Posyp szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 700g ziemniaków (np. Yukon)
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 70g grubo startego ostrego sera cheddar
  • 70g grubo startego sera Emmentaler
  • 1 łyżka cienko pokrojonego świeżego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy dodatków

Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
1godzina
6osób
Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
Pyszna zapiekanka z puree ziemniaczanego z dodatkiem śmietanki, serów Fontina oraz Parmigiano-Reggiano, a także szałwii i pietruszki.
Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
45minut
4osoby
Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
Przepisz na pyszne puree ziemniaczane w innej odsłonie niż zazwyczaj, z dodatkiem sera czosnkowo-ziołowego i mleka.
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
30minut
8osób
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
1.5godziny
8osób
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
Pyszne puree ziemniaczane z pasternakiem oraz dodatkiem mascarpone i kwaśnej śmietany, wszystko zapiekane z parmezanem. Świetny dodatek do obiadu.