Ziemniaki z patelni zapiekane z serem

Ziemniaki z patelni zapiekane z serem

Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Dopraw 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

2.Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Ułóż ziemniaki i smaż ok. 5 minut, aż zaczną się brązowieć. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kolejne 8 do 10 minut, delikatnie przewracając ziemniaki co 2 minuty, aż przynajmniej połowa plastrów będzie chrupiąca i przyrumieniona.

3.Posyp na wierzch starte sery. Przykryj patelnię pokrywką, zdejmij z ognia i odstaw, aż ser się rozpuści, około 2 - 3 minuty.

4.Posyp szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 700g ziemniaków (np. Yukon)
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 70g grubo startego ostrego sera cheddar
  • 70g grubo startego sera Emmentaler
  • 1 łyżka cienko pokrojonego świeżego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Powiązane przepisy dodatków

Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
30minut
8osób
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
1.5godziny
8osób
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
Pyszne puree ziemniaczane z pasternakiem oraz dodatkiem mascarpone i kwaśnej śmietany, wszystko zapiekane z parmezanem. Świetny dodatek do obiadu.
Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
30minut
4osoby
Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
Pyszne ziemniaki polane sosem vinegrett z ziołami. Super dodatek do obiadu lub kolacji.
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
30minut
4osoby
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem masła, maślanki i szczypiorku. Świetny dodatek do obiadu z mięsem.