Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.
1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Dopraw 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
2.Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu. Ułóż ziemniaki i smaż ok. 5 minut, aż zaczną się brązowieć. Zmniejsz ogień do średniego i smaż kolejne 8 do 10 minut, delikatnie przewracając ziemniaki co 2 minuty, aż przynajmniej połowa plastrów będzie chrupiąca i przyrumieniona.
3.Posyp na wierzch starte sery. Przykryj patelnię pokrywką, zdejmij z ognia i odstaw, aż ser się rozpuści, około 2 - 3 minuty.
4.Posyp szczypiorkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj do zjedzenia.
- 700g ziemniaków (np. Yukon)
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 70g grubo startego ostrego sera cheddar
- 70g grubo startego sera Emmentaler
- 1 łyżka cienko pokrojonego świeżego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz