Guacamole

Guacamole

Guacamole to klasyczne meksykańskie danie, które zachwyca prostotą i intensywnym smakiem. Ta kremowa pasta nadaje daniu świeżości.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozetnij awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżką do miseczki.

2.Zgnieść miąższ awokado za pomocą widelca, aż uzyskasz pożądaną konsystencję (niektórzy wolą bardziej gładkie, inni bardziej z kawałkami).

3.Wyciśnij sok z limonki i od razu wlej go do rozgniecionego awokado. Sok z limonki nie tylko nadaje smak, ale również zabezpiecza guacamole przed szybkim brązowieniem.

4.Posiekaj pomidora, cebulę i czosnek. Dodaj je do miseczki z awokado.

5.Posiekaj świeżą kolendrę i dodaj do pozostałych składników. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz ją pominąć.

6.Dopraw guacamole solą i pieprzem według własnych upodobań. Wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.

7.Sprawdź smak i w razie potrzeby dodaj więcej soku z limonki, soli lub pieprzu.


Dodatkowe wskazówki:

Guacamole najlepiej smakuje świeże, więc podawaj je zaraz po przygotowaniu. Możesz podać je z chipsami tortillowymi, na kanapkach, jako dodatek do sałatek lub do dań głównych.

Składniki
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka świeżej kolendry (opcjonalnie)
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Podobne przepisy dodatków

Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
30minut
6osób
Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
Pyszna gotowana fasolka szparagowa podawana z pomidorkami koktajlowymi i polana sosem Vinegrette z boczkiem, szalotką, czosnkiem i przyprawami. Super pomysł na lunch lub dodatek do innych potraw.
Pieczone marchewki z czosnkiem
1.5godziny
4osoby
Pieczone marchewki z czosnkiem
Marchewki pieczone z czosnkiem to doskonały dodatek do każdego obiadu.
Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem
45minut
4osoby
Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem
Smaczna i zdrowa potrawa z podduszonego a następnie podsmażonego kalafiora i brokuła z dodatkiem gorczycy, cebuli, czosnku, imbiru, kolendry i płatków chile. Doskonały dodatek do dań obiadowych oraz z grilla. Smacznego!