Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem
Smaczna i zdrowa potrawa z podduszonego a następnie podsmażonego kalafiora i brokuła z dodatkiem gorczycy, cebuli, czosnku, imbiru, kolendry i płatków chile. Doskonały dodatek do dań obiadowych oraz z grilla. Smacznego!
1.Oderwij wszystkie liście brokułów i przytnij spód łodyg. Odetnij różyczki tuż powyżej miejsca, w którym łączą się z dużą łodygą, a następnie przekrój wzdłuż na mniejsze różyczki. Ta samą czynność powtórz z kalafiorem.
2.Ustaw patelnię na dużym ogniu. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodaj różyczki brokułów. Dopraw solą i dolej 3/4 szklanki wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie. Jeśli patelnia zacznie się przypalać przed ugotowaniem brokułów, dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek i zmniejsz nieco ogień. Przenieś brokuły do miski. Patelnię wytrzyj i ugotuj kalafior w ten sam sposób. Do miski z brokułami wrzuć ugotowany kalafior.
3.Wytrzyj patelnię i włóż na palnik na średni ogień. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, cebulę, płatki chili i szafran; przypraw szczyptą soli. Smaż około 8 minut, często mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa i miękka. Odłóż cebulę na osobny talerzyk.
4.Dodaj na patelnię 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz wsyp nasiona gorczycy. Niech nasiona skwierczą przez 1 minutę. a następnie dodaj czosnek i imbir. Smaż, mieszając, przez 1 minutę, uważaj, aby się nie przypaliły.
5.Włóż brokuły, kalafior i cebulę na patelnię, wymieszaj i lekko podsmaż, przez około 2 minuty. Skosztuj i dopraw solą jeśli to konieczne.
6.Przełóż na półmisek, posyp kolendrą i podawaj z ćwiartkami limonki.
Warzywa podawaj jako dodatek do mięsa z ryżem i sosem jogurtowym. Doskonale pasuje do dań z grilla.
- 450g brokułów
- 450g kalafiora
- 9 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- szczypta suszonych płatków czerwonego chile
- szczypta nitek szafranu, pokruszone
- 1/2 łyżeczki nasion gorczycy żółtej
- 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej lub czarnej
- 4 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1/3 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 1 limonka pokrojona w łódki
- sól