Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem

Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem

Smaczna i zdrowa potrawa z podduszonego a następnie podsmażonego kalafiora i brokuła z dodatkiem gorczycy, cebuli, czosnku, imbiru, kolendry i płatków chile. Doskonały dodatek do dań obiadowych oraz z grilla. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oderwij wszystkie liście brokułów i przytnij spód łodyg. Odetnij różyczki tuż powyżej miejsca, w którym łączą się z dużą łodygą, a następnie przekrój wzdłuż na mniejsze różyczki. Ta samą czynność powtórz z kalafiorem.

2.Ustaw patelnię na dużym ogniu. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodaj różyczki brokułów. Dopraw solą i dolej 3/4 szklanki wody. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj 8 do 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie. Jeśli patelnia zacznie się przypalać przed ugotowaniem brokułów, dodaj kolejną łyżkę oliwy z oliwek i zmniejsz nieco ogień. Przenieś brokuły do ​​miski. Patelnię wytrzyj i ugotuj kalafior w ten sam sposób. Do miski z brokułami wrzuć ugotowany kalafior.

3.Wytrzyj patelnię i włóż na palnik na średni ogień. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, cebulę, płatki chili i szafran; przypraw szczyptą soli. Smaż około 8 minut, często mieszając, aż cebula stanie się złotobrązowa i miękka. Odłóż cebulę na osobny talerzyk.

4.Dodaj na patelnię 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz wsyp nasiona gorczycy. Niech nasiona skwierczą przez 1 minutę. a następnie dodaj czosnek i imbir. Smaż, mieszając, przez 1 minutę, uważaj, aby się nie przypaliły.

5.Włóż brokuły, kalafior i cebulę na patelnię, wymieszaj i lekko podsmaż, przez około 2 minuty. Skosztuj i dopraw solą jeśli to konieczne.

6.Przełóż na półmisek, posyp kolendrą i podawaj z ćwiartkami limonki.


Dodatkowe wskazówki:

Warzywa podawaj jako dodatek do mięsa z ryżem i sosem jogurtowym. Doskonale pasuje do dań z grilla.

Składniki
  • 450g brokułów
  • 450g kalafiora
  • 9 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • szczypta suszonych płatków czerwonego chile
  • szczypta nitek szafranu, pokruszone
  • 1/2 łyżeczki nasion gorczycy żółtej
  • 1/2 łyżeczki gorczycy brązowej lub czarnej
  • 4 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 limonka pokrojona w łódki
  • sól
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono

Podobne przepisy dodatków

Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
30minut
6osób
Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
Pyszna gotowana fasolka szparagowa podawana z pomidorkami koktajlowymi i polana sosem Vinegrette z boczkiem, szalotką, czosnkiem i przyprawami. Super pomysł na lunch lub dodatek do innych potraw.
Pieczone marchewki z czosnkiem
1.5godziny
4osoby
Pieczone marchewki z czosnkiem
Marchewki pieczone z czosnkiem to doskonały dodatek do każdego obiadu.
Smażony kalafior z gruszkami, szałwią i orzechami laskowymi
30minut
8osób
Smażony kalafior z gruszkami, szałwią i orzechami laskowymi
Kalafior smażony na maśle z orzechami laskowymi, szałwią i dodatkiem słodkich gruszek. Super dodatek do obiadu oraz świetny pomysł na lunch.