Smażony kalafior z gruszkami, szałwią i orzechami laskowymi
Kalafior smażony na maśle z orzechami laskowymi, szałwią i dodatkiem słodkich gruszek. Super dodatek do obiadu oraz świetny pomysł na lunch.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Na patelni na średnim ogniu roztop masło. Dodaj kalafior, orzechy laskowe i szałwię. Smaż przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
2.Dopraw 1 łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i kontynuuj smażenie przez kolejne 6 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kalafior się zrumieni. Zdejmij patelnię z ognia.
3.Dodaj plasterki gruszki i pietruszkę. Delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku większą solą. Podawaj na ciepło.
Składniki
- 1 średniej wielkości kalafior, pokrojony w małe kawałki o szerokości około 2 cm
- 1/2 szklanki prażonych, posiekanych orzechów laskowych
- 8 świeżych liści szałwii, pokrojone na mniejsze kawałki
- 6 łyżek masła
- 2 duże dojrzałe gruszki, wydrążone i pokrojone na cienkie plasterki
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz