Smażony kalafior z gruszkami, szałwią i orzechami laskowymi

Smażony kalafior z gruszkami, szałwią i orzechami laskowymi

Kalafior smażony na maśle z orzechami laskowymi, szałwią i dodatkiem słodkich gruszek. Super dodatek do obiadu oraz świetny pomysł na lunch.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni na średnim ogniu roztop masło. Dodaj kalafior, orzechy laskowe i szałwię. Smaż przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

2.Dopraw 1 łyżeczką soli, szczyptą pieprzu i kontynuuj smażenie przez kolejne 6 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kalafior się zrumieni. Zdejmij patelnię z ognia.

3.Dodaj plasterki gruszki i pietruszkę. Delikatnie wymieszaj. Dopraw do smaku większą solą. Podawaj na ciepło.


Składniki
  • 1 średniej wielkości kalafior, pokrojony w małe kawałki o szerokości około 2 cm
  • 1/2 szklanki prażonych, posiekanych orzechów laskowych
  • 8 świeżych liści szałwii, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 6 łyżek masła
  • 2 duże dojrzałe gruszki, wydrążone i pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Dobrze gotuj, dobrze jedz i rozmawiaj z ludźmi, którzy są w twoim życiu ważni." Marlena de Blasi