Puree z pieczonej marchewki
Zrób słodki, jedwabisty sos z pieczonej marchwi i tymianku.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Na dużej patelni żaroodpornej rozgrzej olej roślinny. Dodaj marchewki i gałązki tymianku. Smaż przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż marchewki się zrumienią.
2.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw marchewki do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż zmiękną.
3.Zmiksuj marchewki w robocie kuchennym. Przy włączonym urządzeniu dodaj oliwę z oliwek i wodę.
4.Miksuj do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą.
Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 600g posiekanej marchwi
- 2 gałązki tymianku
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki wody
- sól