Puree z pieczonej marchewki

Puree z pieczonej marchewki

Zrób słodki, jedwabisty sos z pieczonej marchwi i tymianku.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej patelni żaroodpornej rozgrzej olej roślinny. Dodaj marchewki i gałązki tymianku. Smaż przez około 10 minut na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż marchewki się zrumienią.

2.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw marchewki do piekarnika i piecz przez 10 minut, aż zmiękną.

3.Zmiksuj marchewki w robocie kuchennym. Przy włączonym urządzeniu dodaj oliwę z oliwek i wodę.

4.Miksuj do uzyskania gładkiego puree. Dopraw solą.


Składniki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 600g posiekanej marchwi
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wody
  • sól
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Podobne przepisy dodatków

Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
30minut
6osób
Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
Przepis na fasolkę szparagową w stylu śródziemnomorskim, z dodatkiem oliwek i pomidorków cherry. Świetny dodatek do obiadu lub na grilla.
Glazurowana marchewka i szalotka z tymiankiem
15minut
4osoby
Glazurowana marchewka i szalotka z tymiankiem
Przepis na doskonały dodatek do rostbefu lub kurczaka z puree ziemniaczanym.
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
30minut
4osoby
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
Przepisz na pyszne duszone paluszki ziemniaczane z dodatkiem masła i tymianku. Super dodatki do obiadu.