Glazurowana marchewka i szalotka z tymiankiem
Przepis na doskonały dodatek do rostbefu lub kurczaka z puree ziemniaczanym.
1.Pokrój marchewki wzdłuż na pół. Następnie pokrój każdą połówkę pod kątem, na kawałki o długości ok 3-4cm.
2.Umieść marchewki i szalotki na patelni do smażenia i dolej bulionu, do połowy wysokości warzyw. Dodaj masło, sól i cukier i zagotuj na dużym ogniu. Przykryj patelnię pokrywką (zostaw niewielki otwór), zmniejsz ogień do średniego i gotuj, od czasu do czasu potrząsając patelnią, aż marchewki będą średnio-miękkie - ok. 8 do 10 minut.
3.Odstaw pokrywkę, wsyp tymianek i dalej gotuj, aż płyn wyparuje. Kontynuuj smażenie marchewek i szalotki na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną się karmelizować i nabrać złotego koloru (3 do 4 minuty).
4.Skosztuj i jeżeli to konieczne, dodaj szczyptę soli. Podawaj jako dodatek do obiadu.
- 650g marchewki, umyte i oczyszczone
- 220g szalotki, obrane i pokrojone na pół lub w ćwiartki (jeśli są duże)
- ok. 1 szklanka domowego bulionu z kurczaka
- 2 łyżki masła niesolonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku