Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
Pyszna gotowana fasolka szparagowa podawana z pomidorkami koktajlowymi i polana sosem Vinegrette z boczkiem, szalotką, czosnkiem i przyprawami. Super pomysł na lunch lub dodatek do innych potraw.
1.W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę, aż będzie miękka, około 5 minut. Odcedź fasolkę i ostudź ją pod zimną bieżącą wodą. Dobrze odsącz i osusz. Fasolę przełóż do dużej miski.
2.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj boczek i smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od 7 do 8 minut.
3.Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj boczek z octem, pomidorami, szalotką, czosnkiem i bazylią.
4.Tak przygotowanym sosem polej fasolkę szparagową. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.
- 900g fasolki szparagowej, przyciętych
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 120g boczku, grubo pokrojony na kawałki
- 2 łyżki octu sherry
- 280g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
- 1 mała szalotka, bardzo drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1/3 szklanki posiekanej bazylii
- sól
- świeżo zmielony pieprz