Zielona fasolka szparagowa z morelami

Zielona fasolka szparagowa z morelami

Ciekawy pomysł na słodko-ostrą fasolkę szparagową z morelami, z dodatkiem soku z limonki i listków mięty.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj zieloną fasolkę i smaż na dużym ogniu przez około 4 minut.

2.Zdejmij z ognia i wymieszaj z morelami, sokiem z limonki, sosem rybnym, chile i miętą. Dopraw solą. Przełóż na półmisek i podawaj.


Składniki
  • 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 220g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 morele, pokrojone na pół, bez pestek i pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki
  • 1 łyżka azjatyckiego sosu rybnego
  • 1 tajskie chile, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 szklanka posiekanych listków mięty
  • sól
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy dodatków

Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe
30minut
4osoby
Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe
Prosta i zdrowa sałatka z pieczonej zielonej fasolki szparagowej oraz pomidorków koktajlowych, podawana z sosem winegret.
Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
30minut
6osób
Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
Przepis na fasolkę szparagową w stylu śródziemnomorskim, z dodatkiem oliwek i pomidorków cherry. Świetny dodatek do obiadu lub na grilla.