Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
Przepis na fasolkę szparagową w stylu śródziemnomorskim, z dodatkiem oliwek i pomidorków cherry. Świetny dodatek do obiadu lub na grilla.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Zagotuj średni garnek dobrze osolonej wody na dużym ogniu. Ugotuj zieloną fasolkę, aż będzie chrupiąca, około 3 minut. Osuszy i schłodzić pod zimną bieżącą wodą.
2.W dużej misce wymieszać fasolkę z pomidorkami koktajlowymi.
3.W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet i szalotki. Dodaj oliwki, tymianek, sól i pieprz do smaku.
4.Wymieszaj warzywa z winegretem, dopraw do smaku i podawaj.
Składniki
- 340g zielonej fasolki szparagowej
- 1 szklanka pokrojonych na pół pomidorów koktajlowych
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mielonej szalotki
- 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz