Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami

Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami

Przepis na fasolkę szparagową w stylu śródziemnomorskim, z dodatkiem oliwek i pomidorków cherry. Świetny dodatek do obiadu lub na grilla.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj średni garnek dobrze osolonej wody na dużym ogniu. Ugotuj zieloną fasolkę, aż będzie chrupiąca, około 3 minut. Osuszy i schłodzić pod zimną bieżącą wodą.

2.W dużej misce wymieszać fasolkę z pomidorkami koktajlowymi.

3.W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet i szalotki. Dodaj oliwki, tymianek, sól i pieprz do smaku.

4.Wymieszaj warzywa z winegretem, dopraw do smaku i podawaj.


Składniki
  • 340g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 szklanka pokrojonych na pół pomidorów koktajlowych
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mielonej szalotki
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Powiązane przepisy dodatków

Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
30minut
4osoby
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
Przepisz na pyszne duszone paluszki ziemniaczane z dodatkiem masła i tymianku. Super dodatki do obiadu.