Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe

Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe

Prosta i zdrowa sałatka z pieczonej zielonej fasolki szparagowej oraz pomidorków koktajlowych, podawana z sosem winegret.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 220°C.

2.Na dużej blasze do pieczenia wyłóż zieloną fasolkę, skropioną z 1 łyżką stołową oliwy i lekko dopraw solą oraz pieprzem. Piecz około 15 minut, aż fasolka zacznie się marszczyć.

3.W międzyczasie w małym rondelku wymieszaj szalotkę i ocet z 1 łyżką wody. Zagotuj na średnim ogniu i gotuj około 1 minuty, aż szalotka zmięknie. Zdejmij z ognia, wymieszaj musztardę, 1 łyżkę estragonu oraz pozostałe 5 łyżek oliwy

4.Ułóż pomidory na fasoli i piecz około 10 minut, aż na fasoli zrobią się pęcherze.

5.Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z 1/4 szklanki sosu winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem i posyp pozostałą 1 łyżką estragonu. Podaj z pozostałym sosem winegret.


Dodatkowe wskazówki:

Podawaj z burgerami, pieczonym kurczakiem lub smażonymi kotletami.

Składniki
  • 600g zielonej fasolki, obcięte końce
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
  • 3 łyżki octu szampańskiego
  • 2 łyżki stołowa musztardy Dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego estragonu
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą." Mikołaj Rej

Powiązane przepisy dodatków

Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
30minut
4osoby
Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
Pyszne ziemniaki polane sosem vinegrett z ziołami. Super dodatek do obiadu lub kolacji.