Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe
Prosta i zdrowa sałatka z pieczonej zielonej fasolki szparagowej oraz pomidorków koktajlowych, podawana z sosem winegret.
1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 220°C.
2.Na dużej blasze do pieczenia wyłóż zieloną fasolkę, skropioną z 1 łyżką stołową oliwy i lekko dopraw solą oraz pieprzem. Piecz około 15 minut, aż fasolka zacznie się marszczyć.
3.W międzyczasie w małym rondelku wymieszaj szalotkę i ocet z 1 łyżką wody. Zagotuj na średnim ogniu i gotuj około 1 minuty, aż szalotka zmięknie. Zdejmij z ognia, wymieszaj musztardę, 1 łyżkę estragonu oraz pozostałe 5 łyżek oliwy
4.Ułóż pomidory na fasoli i piecz około 10 minut, aż na fasoli zrobią się pęcherze.
5.Przełóż warzywa do miski i wymieszaj z 1/4 szklanki sosu winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem i posyp pozostałą 1 łyżką estragonu. Podaj z pozostałym sosem winegret.
Podawaj z burgerami, pieczonym kurczakiem lub smażonymi kotletami.
- 600g zielonej fasolki, obcięte końce
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki drobno posiekanej szalotki
- 3 łyżki octu szampańskiego
- 2 łyżki stołowa musztardy Dijon
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego estragonu
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz