Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem

Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem

Pyszne ziemniaki polane sosem vinegrett z ziołami. Super dodatek do obiadu lub kolacji.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż ziemniaki do garnka z zimną, dobrze osoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Odcedź i przełóż do ostygnięcia i wyschnięcia.

2.W miseczce wymieszaj wino, ocet, zmieloną szalotkę, musztardę, czosnek, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj olej i dopraw do smaku pieprzem. Polej ziemniaki, delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

3.Tuż przed podaniem dodaj pokrojoną szalotkę, szczypiorek i estragon. Dopraw do smaku solą.


Składniki
  • 450g ziemniaków paluszkowych, pokrojone wzdłóż na połówki
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka zmielonej szalotki
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka zmielonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki pokrojonej szalotki
  • 2 łyżeczki cienko pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka zmielonego świeżego estragonu
  • sól
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dodatków

Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
45minut
4osoby
Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
Przepisz na pyszne puree ziemniaczane w innej odsłonie niż zazwyczaj, z dodatkiem sera czosnkowo-ziołowego i mleka.
Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe
30minut
4osoby
Fasolka szparagowa i pomidorki koktajlowe
Prosta i zdrowa sałatka z pieczonej zielonej fasolki szparagowej oraz pomidorków koktajlowych, podawana z sosem winegret.
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
30minut
4osoby
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
30minut
8osób
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.