Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
Pyszne ziemniaki polane sosem vinegrett z ziołami. Super dodatek do obiadu lub kolacji.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż ziemniaki do garnka z zimną, dobrze osoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Odcedź i przełóż do ostygnięcia i wyschnięcia.
2.W miseczce wymieszaj wino, ocet, zmieloną szalotkę, musztardę, czosnek, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj olej i dopraw do smaku pieprzem. Polej ziemniaki, delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
3.Tuż przed podaniem dodaj pokrojoną szalotkę, szczypiorek i estragon. Dopraw do smaku solą.
Składniki
- 450g ziemniaków paluszkowych, pokrojone wzdłóż na połówki
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka zmielonej szalotki
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka zmielonego czosnku
- 1/4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki pokrojonej szalotki
- 2 łyżeczki cienko pokrojonego szczypiorku
- 1 łyżeczka zmielonego świeżego estragonu
- sól