Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem

Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem

Pyszne ziemniaki polane sosem vinegrett z ziołami. Super dodatek do obiadu lub kolacji.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż ziemniaki do garnka z zimną, dobrze osoloną wodą. Ugotuj do miękkości. Odcedź i przełóż do ostygnięcia i wyschnięcia.

2.W miseczce wymieszaj wino, ocet, zmieloną szalotkę, musztardę, czosnek, cukier i 1/2 łyżeczki soli. Wymieszaj olej i dopraw do smaku pieprzem. Polej ziemniaki, delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

3.Tuż przed podaniem dodaj pokrojoną szalotkę, szczypiorek i estragon. Dopraw do smaku solą.


Składniki
  • 450g ziemniaków paluszkowych, pokrojone wzdłóż na połówki
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka zmielonej szalotki
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka zmielonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki pokrojonej szalotki
  • 2 łyżeczki cienko pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka zmielonego świeżego estragonu
  • sól
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!" Julia Child

Powiązane przepisy dodatków

Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
30minut
4osoby
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem masła, maślanki i szczypiorku. Świetny dodatek do obiadu z mięsem.
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
30minut
4osoby
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
Przepisz na pyszne duszone paluszki ziemniaczane z dodatkiem masła i tymianku. Super dodatki do obiadu.