Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym

Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym

Przepisz na pyszne puree ziemniaczane w innej odsłonie niż zazwyczaj, z dodatkiem sera czosnkowo-ziołowego i mleka.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż ziemniaki do dużego garnka. Wlej wodę tak aby zakryła ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia. Wsyp łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj 20-25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź.

2.Do ziemniaków dodaj serek czosnkowo ziołowy i wlej mleko. Za pomocą ubijaka do ziemniaków ubij i wymieszaj wszystkie składniki.

3.Dopraw do smaku solą. Posyp czarnym pieprzem i udekoruj masłem.


Składniki
  • 2kg ziemniaków, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
  • woda
  • 1 łyżka soli + więcej do smaku
  • 2 szklanki sera czosnkowo-ziołowego (np. Boursin), w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki pełnego mleka, podgrzanego
  • czarny pieprz
  • niesolone masło do dekoracji
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy dodatków

Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
1godzina
6osób
Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
Pyszna zapiekanka z puree ziemniaczanego z dodatkiem śmietanki, serów Fontina oraz Parmigiano-Reggiano, a także szałwii i pietruszki.
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
30minut
4osoby
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
30minut
8osób
Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
1.5godziny
8osób
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
Pyszne puree ziemniaczane z pasternakiem oraz dodatkiem mascarpone i kwaśnej śmietany, wszystko zapiekane z parmezanem. Świetny dodatek do obiadu.