Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
Przepisz na pyszne puree ziemniaczane w innej odsłonie niż zazwyczaj, z dodatkiem sera czosnkowo-ziołowego i mleka.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż ziemniaki do dużego garnka. Wlej wodę tak aby zakryła ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia. Wsyp łyżeczkę soli i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj 20-25 minut aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź.
2.Do ziemniaków dodaj serek czosnkowo ziołowy i wlej mleko. Za pomocą ubijaka do ziemniaków ubij i wymieszaj wszystkie składniki.
3.Dopraw do smaku solą. Posyp czarnym pieprzem i udekoruj masłem.
Składniki
- 2kg ziemniaków, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
- woda
- 1 łyżka soli + więcej do smaku
- 2 szklanki sera czosnkowo-ziołowego (np. Boursin), w temperaturze pokojowej
- 1,5 szklanki pełnego mleka, podgrzanego
- czarny pieprz
- niesolone masło do dekoracji