Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
Pyszne puree ziemniaczane z pasternakiem oraz dodatkiem mascarpone i kwaśnej śmietany, wszystko zapiekane z parmezanem. Świetny dodatek do obiadu.
1.Włóż ziemniaki i pasternak do garnka o pojemności od 6 do 8 litrów, zalej wodą, dodaj 1 łyżkę soli i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
2.Dodaj śmietanę, ser mascarpone, gałkę muszkatołową, 2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj białko i wymieszaj. Przełóż do naczynia do pieczenia.
3.Ustaw ruszt w na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 190°C. Ziemniaki posyp z wierzchu serem parmezanem i piecz około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty.
4.Przed podaniem odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
- ok. 1.8kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
- 450g pasternaku, obrany, pokrojony wzdłuż na ćwiartki i pokrojone 5-cm kawałki
- 60g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 220g kwaśnej śmietany
- 115g sera mascarpone
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałka muszkatołowej
- 1 białko jaja, ubite na pianę
- 1 szklanka drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól