Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem

Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem

Pyszne puree ziemniaczane z pasternakiem oraz dodatkiem mascarpone i kwaśnej śmietany, wszystko zapiekane z parmezanem. Świetny dodatek do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż ziemniaki i pasternak do garnka o pojemności od 6 do 8 litrów, zalej wodą, dodaj 1 łyżkę soli i gotuj ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Odcedź, dodaj masło i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

2.Dodaj śmietanę, ser mascarpone, gałkę muszkatołową, 2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Skosztuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dodaj białko i wymieszaj. Przełóż do naczynia do pieczenia.

3.Ustaw ruszt w na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 190°C. Ziemniaki posyp z wierzchu serem parmezanem i piecz około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty.

4.Przed podaniem odstaw na kilka minut do ostygnięcia.


Składniki
  • ok. 1.8kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 450g pasternaku, obrany, pokrojony wzdłuż na ćwiartki i pokrojone 5-cm kawałki
  • 60g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 220g kwaśnej śmietany
  • 115g sera mascarpone
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałka muszkatołowej
  • 1 białko jaja, ubite na pianę
  • 1 szklanka drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Powiązane przepisy dodatków

Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
30minut
4osoby
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem masła, maślanki i szczypiorku. Świetny dodatek do obiadu z mięsem.
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
30minut
4osoby
Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
Przepisz na pyszne duszone paluszki ziemniaczane z dodatkiem masła i tymianku. Super dodatki do obiadu.