Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.
1.Zagotuj w garnku na dużym ogniu dobrze osoloną wodę. Wsyp ziemniaki i zmniejsz ogień. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Odstaw 2 szklanki wody z gotujących się ziemniaków, odcedzić i pozostaw ziemniaki w garnku.
2.Dodaj starty ser i rozgnieć ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków.
3.Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, dodaj śmietanę, chrzan, 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków, 1 i 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.
4.Wlej masło z dodatkami do ziemniaków i dokładnie wymieszaj na gładką masę, w razie potrzeby dodając więcej wody z ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5.Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Ustaw ruszt w piekarniku i piecz ziemniaki na złoty kolor w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 3minuty.
6.Udekoruj koperkiem i podawaj.
- 1,8kg ziemniaków, obrane i pokrojone na 3-cm kawałki
- 120g sera dojrzewającego (np. Manchego), drobno starty
- 1/2 szklanki niesolonego masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (np. crème fraîche)
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól