Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem

Puree ziemniaczane z serem, śmietaną i chrzanem

Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem chrzanu, sera i kwaśnej śmietany.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w garnku na dużym ogniu dobrze osoloną wodę. Wsyp ziemniaki i zmniejsz ogień. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Odstaw 2 szklanki wody z gotujących się ziemniaków, odcedzić i pozostaw ziemniaki w garnku.

2.Dodaj starty ser i rozgnieć ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków.

3.Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, dodaj śmietanę, chrzan, 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków, 1 i 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Wymieszaj.

4.Wlej masło z dodatkami do ziemniaków i dokładnie wymieszaj na gładką masę, w razie potrzeby dodając więcej wody z ziemniaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5.Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego. Ustaw ruszt w piekarniku i piecz ziemniaki na złoty kolor w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 3minuty.

6.Udekoruj koperkiem i podawaj.


Składniki
  • 1,8kg ziemniaków, obrane i pokrojone na 3-cm kawałki
  • 120g sera dojrzewającego (np. Manchego), drobno starty
  • 1/2 szklanki niesolonego masła
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (np. crème fraîche)
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Powiązane przepisy dodatków

Jarmuż w śmietanie
30minut
8osób
Jarmuż w śmietanie
Jarmuż w sosie śmietanowym. Pyszny i prostu dodatek do każdego obiadu.
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
1.5godziny
8osób
Puree ziemniaczane zapiekane z pasternakiem i parmezanem
Pyszne puree ziemniaczane z pasternakiem oraz dodatkiem mascarpone i kwaśnej śmietany, wszystko zapiekane z parmezanem. Świetny dodatek do obiadu.
Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
30minut
4osoby
Francuska sałatka ziemniaczana z białym winem i estragonem
Pyszne ziemniaki polane sosem vinegrett z ziołami. Super dodatek do obiadu lub kolacji.
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
30minut
4osoby
Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance
Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem masła, maślanki i szczypiorku. Świetny dodatek do obiadu z mięsem.