Jarmuż w śmietanie
Jarmuż w sosie śmietanowym. Pyszny i prostu dodatek do każdego obiadu.
1.Zagotuj śmietanę w garnku na średnim ogniu, mieszając. Gotuj aż objętość zmniejszy się do 1 i 1/2 szklanki.
2.Dodaj czosnek, płatki pieprzu, gałkę muszkatołową, połowę cebuli, 1 soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do średniej temperatury i od czasu do czasu mieszając gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
3.W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pozostałą cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Smaż, często mieszając, przez 1 minutę.
4.Zmniejsz ogień do średniego i dodawaj po garści jarmużu, mieszając po każdym dodaniu. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Przykryj i smaż, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut.
5.Odkryj. Chwyć pęczek zieleniny szczypcami i wyciśnij nadmiar wody. Przenieś do masy kremowej. Przenieś pozostałą zieleninę, wyciskając nadmiar wody. Dobrze wymieszaj, aby dokładnie pokryć jarmuż kremową mieszanką. Podawaj na gorąco.
- 3 pęczki jarmużu, usunięte twarde łodygi, liście pokrojone na 1-cm kawałki
- 2 szklanki gęstej śmietany
- 4 ząbki czosnku, bardzo cienko pokrojone
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz