Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem

Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem

Przepisz na pyszne duszone paluszki ziemniaczane z dodatkiem masła i tymianku. Super dodatki do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Oczyść i umyj ziemniaki. Co grubsze sztuki przekrój wzdłuż na połówki, resztę zostaw w całości.

2.Na szerokiej patelni ułóż ziemniaki w pojedynczej warstwie. Włóż gałązki tymianku między ziemniaki. Dodaj 4 łyżki masła, posyp 3/4 łyżeczką soli oraz pieprzem.

3.Zalej ziemniaki wodą, tak aby prawie je przykryła. Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj na średnim ogniu. Duś przez około 25 minut, delikatnie mieszając raz lub dwa razy, aż ziemniaki będą miękkie (w razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody).

4.Po ugotowaniu, przełóż ziemniaki do miseczki lub na talerz.

5.Zwiększ ogień do wysokiej temperatury i gotuj pozostały płyn bez przykrycia, aż większość wody wyparuje i pozostanie maślana glazura (ok. 8 minut, w zależności od ilości płynu).

6.Wyrzuć gałązki tymianku i dodaj jeszcze 1 łyżkę masła.

7.Polej ziemniaki maślaną glazurą i podawaj cieple do zjedzenia.


Dodatkowe wskazówki:

Jeżeli nie masz ziemniaków paluszków, możesz użyć innych, pokrojonych wzdłuż. Możesz wymienić tymianek na inne ulubione zioło, takie jak rozmaryn lub laur. Zamiast masła możesz użyj oliwy z oliwek.

Ziemniaki podawaj jako dodatek do obiadu lub jako przekąska z ulubionym dipem lub sosem.

Składniki
  • 800g ziemniaków paluszków
  • 6 dużych gałązek świeżego tymianku
  • masło
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy dodatków

Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
1godzina
6osób
Puree ziemniaczane zapiekane z szałwią i serem fontina
Pyszna zapiekanka z puree ziemniaczanego z dodatkiem śmietanki, serów Fontina oraz Parmigiano-Reggiano, a także szałwii i pietruszki.
Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
45minut
4osoby
Puree ziemniaczane z serkiem czosnkowo-ziołowym
Przepisz na pyszne puree ziemniaczane w innej odsłonie niż zazwyczaj, z dodatkiem sera czosnkowo-ziołowego i mleka.
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
30minut
4osoby
Ziemniaki z patelni zapiekane z serem
Szybka zapiekanka ziemniaczana z serem. Pyszny dodatek, idealnie pasuje do pieczonego dorsza, jagnięciny lub schabowego.
Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
30minut
6osób
Fasolka szparagowa z pomidorkami cherry i oliwkami
Przepis na fasolkę szparagową w stylu śródziemnomorskim, z dodatkiem oliwek i pomidorków cherry. Świetny dodatek do obiadu lub na grilla.