Duszone paluszki ziemniaczane z tymiankiem i masłem
Przepisz na pyszne duszone paluszki ziemniaczane z dodatkiem masła i tymianku. Super dodatki do obiadu.
1.Oczyść i umyj ziemniaki. Co grubsze sztuki przekrój wzdłuż na połówki, resztę zostaw w całości.
2.Na szerokiej patelni ułóż ziemniaki w pojedynczej warstwie. Włóż gałązki tymianku między ziemniaki. Dodaj 4 łyżki masła, posyp 3/4 łyżeczką soli oraz pieprzem.
3.Zalej ziemniaki wodą, tak aby prawie je przykryła. Przykryj patelnię pokrywką i zagotuj na średnim ogniu. Duś przez około 25 minut, delikatnie mieszając raz lub dwa razy, aż ziemniaki będą miękkie (w razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody).
4.Po ugotowaniu, przełóż ziemniaki do miseczki lub na talerz.
5.Zwiększ ogień do wysokiej temperatury i gotuj pozostały płyn bez przykrycia, aż większość wody wyparuje i pozostanie maślana glazura (ok. 8 minut, w zależności od ilości płynu).
6.Wyrzuć gałązki tymianku i dodaj jeszcze 1 łyżkę masła.
7.Polej ziemniaki maślaną glazurą i podawaj cieple do zjedzenia.
Jeżeli nie masz ziemniaków paluszków, możesz użyć innych, pokrojonych wzdłuż. Możesz wymienić tymianek na inne ulubione zioło, takie jak rozmaryn lub laur. Zamiast masła możesz użyj oliwy z oliwek.
Ziemniaki podawaj jako dodatek do obiadu lub jako przekąska z ulubionym dipem lub sosem.
- 800g ziemniaków paluszków
- 6 dużych gałązek świeżego tymianku
- masło
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól