Pieczone marchewki z czosnkiem

Pieczone marchewki z czosnkiem

Marchewki pieczone z czosnkiem to doskonały dodatek do każdego obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.W naczyniu żaroodpornym wymieszaj marchewki z wodą, czosnkiem, olejem i masłem. Dopraw solą i pieprzem.

3.Przykryj folią i piecz przez 30 minut, aż marchewki zmiękną. Odkryj naczynie i piecz kolejne ok. 30 minut, aż woda odparuje, a marchewka miejscami lekko się zarumienią.

4.Przełóż marchewki i czosnek na talerz i podawaj.


Składniki
  • 400g średniej wielkości marchewek, obrane i umyte
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
"Jeśli chcesz poznać naprawdę dobrego przyjaciela, pójdź do jego domu i zjedz z nim kolację… ludzie, którzy oddadzą Tobie swoje jedzenie oddadzą Tobie również swoje serce." Cesar Chavez

Podobne przepisy dodatków

Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
30minut
6osób
Fasolka szparagowa z pomidorkami, bekonem i sosem Vinaigrette
Pyszna gotowana fasolka szparagowa podawana z pomidorkami koktajlowymi i polana sosem Vinegrette z boczkiem, szalotką, czosnkiem i przyprawami. Super pomysł na lunch lub dodatek do innych potraw.
Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem
45minut
4osoby
Brokuły i kalafior z czosnkiem i imbirem
Smaczna i zdrowa potrawa z podduszonego a następnie podsmażonego kalafiora i brokuła z dodatkiem gorczycy, cebuli, czosnku, imbiru, kolendry i płatków chile. Doskonały dodatek do dań obiadowych oraz z grilla. Smacznego!