Pieczone marchewki z czosnkiem
Marchewki pieczone z czosnkiem to doskonały dodatek do każdego obiadu.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2.W naczyniu żaroodpornym wymieszaj marchewki z wodą, czosnkiem, olejem i masłem. Dopraw solą i pieprzem.
3.Przykryj folią i piecz przez 30 minut, aż marchewki zmiękną. Odkryj naczynie i piecz kolejne ok. 30 minut, aż woda odparuje, a marchewka miejscami lekko się zarumienią.
4.Przełóż marchewki i czosnek na talerz i podawaj.
Składniki
- 400g średniej wielkości marchewek, obrane i umyte
- 1/4 szklanki wody
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól
- świeżo zmielony pieprz