Pieczone szparagi w sosie

Pieczone szparagi w sosie

Super przepis dla miłośników szparagów. Pieczone na patelni szparagi podawane z sosem szparagowym i udekorowane migdałami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Obierz 800g szparagów; zachowaj skrawki. Do miksera lub blendera włóż skrawki i obierki, pozostałe 200g nieobranych szparagów i wlej 1/2 szklanki wody. Zmiksuj na gładką masę. Odcedź sok ze szparagów przez sito do średniej miski.

2.Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj obrane szparagi i dopraw solą. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 2 minut. Obróć szparagi i dodaj masło oraz sok ze szparagów. Przykryj i gotuj na umiarkowanym ogniu od 2 do 3 minut, aż szparagi będą miękkie. Za pomocą szczypiec przenieś szparagi na półmisek.

3.Wymieszaj syrop klonowy i ocet sherry z sokiem szparagowym na patelni i dopraw solą. Szparagi Polej sosem, posyp migdałami i podawaj.


Składniki
  • 1kg szparagów, oczyszczonych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka czystego syropu klonowego
  • 1 łyżeczka octu sherry
  • posiekane wędzone migdały, do dekoracji
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde