Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami

Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami

Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek. Dopraw mięso solą i pieprzem do smaku i smaż na dużym ogniu, aż lekko zbrązowieje od spodu. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwile, a następnie przełóż na talerz i przykryj folią.

2.Dodaj posiekaną szalotkę i czosnek na patelnię i smaż na umiarkowanym ogniu około 20 sekund, mieszając, aż zacznie pachnieć.

3.Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem do smaku i smaż, aż zmiękną.

4.Zdejmij patelnię z ognia, wlej koniak i ostrożnie zapal go długą zapałką.

5.Gdy płomienie zgasną, dodaj musztardę i śmietanę. Mieszaj, gotując na umiarkowanym ogniu przez 1 minutę.

6.Dodaj sosu demig lace, sos Worcestershire i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i ostrym sosem. Wymieszaj.

7.Włóż mięso do sosu i duś przez kilka minut żeby mięso dobrze się podgrzało. Przełóż mięso na talerze i polej sosem.


Składniki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 plastry z polędwicy wołowej, o grubości około 1,5 cm
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 mała szalotka, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 120g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/4 szklanki koniaku lub brandy
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany
  • 1/4 szklanki sosu demig lace cielęcego
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • ostry sos, np. Tabasco
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.
Pieczony łosoś z sosem rybnym
1godzina
2osoby
Pieczony łosoś z sosem rybnym
Przepis na pieczonego łososia z glazurą w sosie rybnym. Pyszny danie obiadowe dla smakoszy ryb.
Scallopini z kurczaka
1.5godziny
4osoby
Scallopini z kurczaka
Przepis na danie z kurczaka w maślano-czosnkowym sosie z dodatkiem cytryny i kaparami.