Frittata ziemniaczana
Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.
1.Podgrzej piekarnik do 180°C.
2.Rozgrzej masło i olej na patelni na średnim ogniu. Wsyp ziemniaki i cebulę i smaż przez 20-25 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie, a ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Dopraw tymiankiem, 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu. Odłóż na bok.
3.Połącz jajka, pietruszkę, pozostały sól i pieprz misce. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj prawie cały ser (zostaw od 1/4 szklanki).
4.Za pomocą drewnianej łopatki, zgnieć na patelni ziemniaki z cebulą, a następnie zalej mieszanką jajeczną. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż jajko lekko się zetnie.
5.Przełóż ziemniaki z jajkiem do okrągłej formy i równomiernie rozprowadź. Ułóż pomidory wokół krawędzi frittaty. Posyp pozostałą 1/4 szklanki sera. Włóż formę do piekarnika. Piecz, aż frittata się zarumieni, około 12 minut. Podawaj na gorąco, na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Suszone pomidory można zastąpić świeżymi, pokrojonymi w plastry.
- 450g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 12 dużych jaj
- 85g twardego, łagodnego sera (np. Gruyère), rozdrobniony
- 6 pomidorów w oleju, odsączonych i pokrojonych wzdłuż na pół
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula, posiekana
- 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki