Frittata ziemniaczana

Frittata ziemniaczana

Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej piekarnik do 180°C.

2.Rozgrzej masło i olej na patelni na średnim ogniu. Wsyp ziemniaki i cebulę i smaż przez 20-25 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie, a ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Dopraw tymiankiem, 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu. Odłóż na bok.

3.Połącz jajka, pietruszkę, pozostały sól i pieprz misce. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj prawie cały ser (zostaw od 1/4 szklanki).

4.Za pomocą drewnianej łopatki, zgnieć na patelni ziemniaki z cebulą, a następnie zalej mieszanką jajeczną. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż jajko lekko się zetnie.

5.Przełóż ziemniaki z jajkiem do okrągłej formy i równomiernie rozprowadź. Ułóż pomidory wokół krawędzi frittaty. Posyp pozostałą 1/4 szklanki sera. Włóż formę do piekarnika. Piecz, aż frittata się zarumieni, około 12 minut. Podawaj na gorąco, na ciepło lub w temperaturze pokojowej.


Dodatkowe wskazówki:

Suszone pomidory można zastąpić świeżymi, pokrojonymi w plastry.

Składniki
  • 450g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 12 dużych jaj
  • 85g twardego, łagodnego sera (np. Gruyère), rozdrobniony
  • 6 pomidorów w oleju, odsączonych i pokrojonych wzdłuż na pół
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
"Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa." Alan D. Wolfelt

Powiązane przepisy dań z jajek

Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Omlet z warzywami i serem cheddar
30minut
2osoby
Omlet z warzywami i serem cheddar
Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
15minut
2osoby
Wędlina podsmażana z jakiem i chrzanem
Swojska potrawa z smażonej wędliny razem z jajkiem i chrzanem. Prosty pomysł na szybkie śniadanie.