Sos miętowo-ziołowy z serem feta

Wegańskie Sosy
15minut
3osoby
łatwy

Sos miętowo-ziołowy z serem feta

Świeży sos ziołowy z dodatkiem soku z cytryny i sera feta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym lub mikserze, zmiksować na grube puree miętę, pietruszkę, kolendrę, orzeszki pinii, czosnek, skórkę z cytryny, mieloną paprykę i 1/2 łyżeczki soli.

2.Podczas miksowania dolej oliwę z oliwek i mieszaj aż do połączenia.

3.Dodaj fetę i sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie zmiksuj, tak, aby widoczne były małe kawałki fety.

4.Dopraw do smaku solą. Możesz również delikatnie skropić odrobiną soku z cytryny.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowany sos znakomicie komponuje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, tj. steki lub polędwice.

Składniki
  • 1 szklanka listków w świeżej mięty
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 1 średni ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1/4 łyżeczki pikantnej mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki pokruszonej fety
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz