Sos miętowo-ziołowy z serem feta

Wegańskie Sosy
15minut
3osoby
łatwy

Sos miętowo-ziołowy z serem feta

Świeży sos ziołowy z dodatkiem soku z cytryny i sera feta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W robocie kuchennym lub mikserze, zmiksować na grube puree miętę, pietruszkę, kolendrę, orzeszki pinii, czosnek, skórkę z cytryny, mieloną paprykę i 1/2 łyżeczki soli.

2.Podczas miksowania dolej oliwę z oliwek i mieszaj aż do połączenia.

3.Dodaj fetę i sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie zmiksuj, tak, aby widoczne były małe kawałki fety.

4.Dopraw do smaku solą. Możesz również delikatnie skropić odrobiną soku z cytryny.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowany sos znakomicie komponuje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, tj. steki lub polędwice.

Składniki
  • 1 szklanka listków w świeżej mięty
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki świeżej kolendry
  • 1/2 szklanki orzeszków pinii
  • 1 średni ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1/4 łyżeczki pikantnej mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki pokruszonej fety
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • sól
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Podobne przepisy sosów

Ostry sos Jeow Som
5minut
4osoby
Ostry sos Jeow Som
Pikantny sos na bazie papryczek chili, czosnku, limonki i sosu rybnego, z dodatkiem kolendry i imbiru. Dla miłośników bardzo ostrych potraw. Bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla.
Pesto z czarnych oliwek i mięty
10minut
1osoba
Pesto z czarnych oliwek i mięty
Wyśmienite pesto z oliwek Kalamata z dodatkiem mięty, szalotka i świeżym sokiem z cytryny.