Sos miętowo-ziołowy z serem feta
Świeży sos ziołowy z dodatkiem soku z cytryny i sera feta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa.
1.W robocie kuchennym lub mikserze, zmiksować na grube puree miętę, pietruszkę, kolendrę, orzeszki pinii, czosnek, skórkę z cytryny, mieloną paprykę i 1/2 łyżeczki soli.
2.Podczas miksowania dolej oliwę z oliwek i mieszaj aż do połączenia.
3.Dodaj fetę i sok z cytryny i jeszcze raz delikatnie zmiksuj, tak, aby widoczne były małe kawałki fety.
4.Dopraw do smaku solą. Możesz również delikatnie skropić odrobiną soku z cytryny.
Tak przygotowany sos znakomicie komponuje się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, tj. steki lub polędwice.
- 1 szklanka listków w świeżej mięty
- 1 szklanka świeżej natki pietruszki
- 1/2 szklanki świeżej kolendry
- 1/2 szklanki orzeszków pinii
- 1 średni ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1/4 łyżeczki pikantnej mielonej czerwonej papryki
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki pokruszonej fety
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- sól